Робството е официално забранено от всички страни, но въпреки това днес робите са повече от всякога.

По данни на правозащитни организации, цитирани от Ройтерс, в света днес има 27 милиона роби - хора, на които не се заплаща, които са поставени в изолация и са жертва на насилие.

Според UNICEF 218 милиона деца в света са използвани като работна ръка, като голяма част от тях работят при особено жестоки условия, често и заради дългове. В същото време около 300 000 деца войници участват в над 30 военни конфликта по света, някои от тях са на възраст под 10 години.

Повече за видовете робство:
-труд заради дългове - хората биват принуждавани да работят, след като вземат или са подлъгани да вземат заем, отговарящ на стойността на детско лекарство например. Като възнаграждение те получават основна храна и подслон, но някои може никога да не изплатят дълга си.

-принудителен труд - хората са набирани незаконно от индивиди, правителства или политически партии и са принудени да работят, обикновено под заплаха от насилие или други наказания.

-трафик на хора - транспортирането на жени, деца и мъже от едно място на друго, където са принуждавани да работят. Трафикът на хора е втората най-голяма нелегална индустрия в света, като отстъпва единствено на търговията с наркотици и е съизмерима с търговията с оръжие.

Робството в Европа:
Проучване на британското правителство показва, че през 2003 година жертвите на трафика с цел проституция в страната са 4000 души, почти три пъти повече в сравнение с 1998 година.

Румъния и България се нареждат сред 11-те страни в списъка на ООН, откъдето се „изнасят" най-много жертви на трафик.

По данни от 2006 г. на българското вътрешно министерство около 4000 - 5000 българки се трафицират годишно.

Други страни като Молдова и Украйна също центрове на организираната престъпност и незаконната търговия.

Огромната част от днешните роби са в Южна Азия - Индия, Пакистан, Бангладеш, Непал.

И Африка. През миналата година министри от 26 страни от Западна и Централна Африка подеха инициатива за засилване на борбата срещу трафика на хора. Деца в Африка са транспортирани от една държава в друга или вътре в държавите, за да работят като домашни прислужници, в земеделието и по пазарите.

Жените са примамвани с обещания за добра работа в Европа и Близкия изток.

В Мавритания робството е отменено през 1960 година и забранено със закон през 1981 година, но според правозащитници във вътрешността на страната то продължава да се практикува.

В Нигерия най-малко 43 000 души живеят като роби, отчитат от Anti-Slavery International. Много от тези хора са родени в робство и работят като домашни прислужници или селскостопански работници. Те получават оскъдна храна и често са жертва на сексуално и друго насилие.