Роднини на Саиф Фарук, един от извършителите на атаката в Сан Бернардино през декември 2015 година, при която заедно със съпругата си уби 14 души, са били арестувани от властите в САЩ. Задържани са трима души - брат му Сайед, съпругата му Татяна и нейната сестра Мария Черних, предаде "Гардиън". 

Обвиненията са за уредени бракове. Групата им подготвяла документи, с помощта на които да могат да се възползват от социалните помощи в нарушение на действащото в САЩ законодателство, включително и имиграционно такова. 

Самата Черних, руска гражданка, също е нелегален имигрант. Тя е платила на мъж, за да сключат фиктивен брак, а Сайед и сестра й са уредили всички необходими документи.

За стрелците от Сан Бернардино беше предположено, че са се радикализирани години преди нападението, както и че техният брак е бил уреден от "Ислямска държава". Ташфин Малик, съпругата на Саиф, е пристигнала в САЩ по програмата, която позволява на американски граждани да доведат и съпрузите си - чужденци. Тя обаче не е представила исканите документи за получаване на виза. 

Случаят повдигна много въпроси пред властите и те обявиха, че много от правилата ще бъдат преразгледани след трагедията, тъй като очевидно законодателството е уязвимо и дава възможност на потенциални престъпници да се възползват от него.