Руските военни от доброволческото подразделение БАРС-11 и подразделението "Царски вълци" са пленили британска крилата ракета Storm Shadow. Това съобщи ръководителят на военно-техническия център "Царски вълци" Дмитрий Рогозин.

По думите му ракетата е била унищожена само частично, тъй като е паднала в равнината. "Ракетата е била разглобена от нашите техници направо на бойното поле на няколко части, отделно частите с високото взривно вещество и с формиран заряд, отделно блокът за управление, крилото е било сгънато за по-лесно транспортиране", каза Рогозин.

Ръководителят на "Царските вълци" добави, че снарядът е използвал електроника на много високо ниво. По-специално, той е носел GPS маяк, който е можел да насочи екипа за залавяне на врага. Руските бойци са блокирали предавателя, но въпреки това е трябвало "практически едва ли не да спят" с нея, каза той.

В канала си в Telegram Рогозин отбеляза, че се е наложило ракетата да бъде изнесена от "сивата зона" на линията на съприкосновение под артилерийски огън. Освен това украински диверсанти са се опитали да прихванат автомобила с ракетата и ескортиращия автомобил на пътя. Операцията по евакуацията на Storm Shadow продължила два дни, добави Рогозин.

В момента ракетата е изпратена в едно от отбранителните предприятия на Москва. Рогозин отбеляза, че специалистите ще проучат

алгоритмите на системата за управление на оръжието и ще ги споделят със специалисти по противовъздушна отбрана. "Надявам се, че "трепанажът" на системата за управление на тази ракета ще позволи на специалистите от руската отбранителна промишленост бързо да намерят противоотрова за нашата система за противовъздушна отбрана и да укротят британско-френската буря", каза Рогозин.

На 6 юли казаците от 11-и ескадрон "Барс" показаха първата британско-френска крилата ракета "Сторм шадоу", която се превърна в техен трофей.

Американският портал The War Zone коментира конфискуването на ракетата, като отбелязва, че информацията, която руснаците биха могли да получат, може да бъде чувствителна за Запада поради конструкцията на оръжието. Освен това авторите на материала нарекоха загубата на един до голяма степен неповреден снаряд нежелано събитие.

"Британският Storm Shadow разполага с някои стелт технологии, които намаляват видимостта му. Материалите, използвани в конструкцията му, и дизайнът на бойната глава също биха били интересни", пише изданието.

Най-секретният елемент на ракетата е нейната система за насочване. В случай че вътрешният сензор, софтуерът и бордовата електроника се окажат достъпни за потенциален противник, той ще може да ги използва, за да открие още уязвимости на Storm Shadow, се казва в статията.

По-рано руските сили за противовъздушна отбрана прехванаха четири крилати ракети Storm Shadow.

По-рано британският министър на отбраната Бен Уолъс оцени въздействието на ракетите върху конфликта в Украйна. Според него крилатите ракети с голям обсег Storm Shadow, доставени от Обединеното кралство на украинските въоръжени сили (ВСУ), са оказали значително влияние върху бойните действия.

В същото време руското министерство на отбраната заяви, че бойната ефективност на ракетите Storm Shadow, предадени на Киев, е ниска. Военните заявиха, че ракетите британско производство "все по-често попадат в гражданска инфраструктура (...) или падат без да се взривят".