Руският президент Владимир Путин прие оставката на губернатора на Омска област Александър Бурков, който заемаше поста от 2017 г. и представляваше партията "Справедлива Русия". Виталий Хоценко е назначен за изпълняващ длъжността губернатор до изборите през септември, съобщава руската служба на Би Би Си.

Това е второ подобно разместване. Досега Хоценко оглавяваше "правителството на Донецката народна република (ДНР)". Той беше назначен по време на войната - в началото на юни 2022 г., когато Русия, след като превзе Мариупол, си постави за цел да окупира части от Донецка област, контролирани от Украйна.

Точно преди две седмици, след като освободи губрнатора на Чукотка, Путин назначи вместо него Владислав Кузнецов, който досега беше първи заместник-председател на "правителството" на самопровъзгласилата се "Луганска народна република (ЛНР)". Кузнецов също беше изпратен от Кремъл в "народната република" през юни, а сега той и Хоценко размениха Донбас с губернаторски постове в Източна Русия в рамките на един месец.

И двамата направиха кариера в руските силови структури. Кузнецов, по-специално, беше вицегубернатор на Курганска област. И Хоценко, въпреки че е родом от Днепропетровск (Днипро), работи известно време в Ямало-Ненецкия автономен окръг, а през 2013 г. е назначен за министър на енергетиката, промишлеността и съобщенията на Ставрополския край. През 2019 г. той става директор на отдела за индустриална политика и управление на проекти на руското Министерство на промишлеността и търговията.

И двамата служители са възпитаници на "Школата за губернатори". Това е проект на първия заместник-ръководител на администрацията на президента на Русия Сергей Кириенко, който значително се активизира по време на войната. Той редовно посещава окупираните територии на Украйна и се опитва да даде идеологическа обосновка на нахлуването. Експерти говориха за нарастване на влиянието на Кириенко в очите на Путин.

Хоценко беше посочен сред пострадалите при експлозията в хотелски комплекс в Донецк, при която беше ранен бившият ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.

Зеленски уволни областните управители на Луганск, Одеса и Хмелницки

Зеленски уволни областните управители на Луганск, Одеса и Хмелницки

Не се посочва причина за тяхното отстраняване