Украинският президент Володимир Зеленски уволни трима областни управители, включително ръководителя на Луганска област Сергей Гайдай, съобщава "Ройтерс".

Не се посочва причина за тяхното отстраняване, което беше обявено в "Телеграм" от представителя на правителството в парламента.

Управителят на Луганска област Сергей Гайдай често коментира сражения в своя регион в североизточната част на страната, която граничи с Русия. Украинските медии съобщиха, че той ще бъде назначен за посланик в Казахстан.

"Украинска правда" пише, че слуховете за уволнението на Гайдай са в публичното пространство от януари 2023 г.

Зеленски освободи от длъжност също Максим Марченко, управител на Одеска област, и Сергей Гамалий, председател на областната администрация на Хмелницка област в Западна Украйна.

Зеленски закри съд в Киев и обяви война на корупцията

Зеленски закри съд в Киев и обяви война на корупцията

Киевският окръжен административен съд бе сравнен с престъпна организация

По-рано тази година Зеленски уволни няколко висши служители, засегнат от обвиненията на Запада за широко разпространена корупция в страната. Петима областни управители бяха освободени или подадоха оставка.

Впоследствие бяха уволнени и петима районни прокурори.

Министерството на отбраната на Украйна, ръководено от Олексий Резников, е обвинено, че е закупило храна за военните на цени два до три пъти по-високи от тези в хранителните магазини в Киев.

Бившият заместник-министър на отбраната Вячеслав Шаповалов, който беше уволнен след корупционен скандал и в момента е в следствения арест, отрече да е извършил нарушение.

Зеленски уволни главния прокурор и шефа на службите за сигурност

Зеленски уволни главния прокурор и шефа на службите за сигурност

Разследват се много случаи на връзки между служители и Русия

Шаповалов беше обвинен в лобиране за договори за храна на военните на завишени цени. Той е заподозрян и в закупуването на бронежилетки, каски и некачествени дрехи за военните за над 1 милиард гривни (27,2 милиона долара).

Марченко беше назначен за ръководител на Одеската областна държавна администрация през март 2022 г. Той е полковник от въоръжените сили. През 2015-2017 г. Марченко е командир на 24-ти отделен десантно-щурмов батальон "Айдар", след което ръководи 28-ма механизирана бригада.

Сергей Гамалий беше назначен за председател на Хмелницката областна държавна администрация на 3 декември 2020 г. Той зае тази позиция, прехвърляйки се от бизнес средата, в областта на транспорта и ресторантьорството. Преди назначаването си той никога не е работил в държавни органи и не се е занимавал активно с политика.