Броят на случаите, в които се разследват служители на службите за сигурност и прокурори за връзките им с врага, поставя въпроси пред ръководителите на съответните органи.

Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, който по-рано днес подписа укази за отстраняване на главния прокурор Ирина Венедиктова и ръководителя на Службата за сигурност Иван Баканов, съобщи "Укринформ".

"Реших да отстраня главния прокурор и ръководителя на Службата за сигурност на Украйна. Към днешна дата са регистрирани 651 наказателни производства за държавна измяна и съучастие на служители на прокуратурата, органите на досъдебното разследване и други правоохранителни органи. По 198 наказателни производства са повдигнати обвинения на съответните лица", каза президентът във видеообръщение.

Зеленски уволни посланици в няколко държави

Зеленски уволни посланици в няколко държави

Не става ясна причината

По-конкретно, повече от 60 служители на прокуратурата и СБУ останаха на окупираната територия и работят срещу страната ни, отбеляза Зеленски.

"Подобен набор от престъпления срещу основите на националната сигурност на страната и разкритите връзки между служителите на службите за сигурност на Украйна и руските специални служби повдигат много сериозни въпроси пред съответните ръководители. На всеки един от тези въпроси ще има подходящ отговор", завърши президентът.