Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията - хроничен проблем на страната, който бе оставен на заден план заради войната срещу Русия, няма да бъде толерирана и обеща предстоящи ключови решения за нейното изкореняване тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Заявката на украинския лидер идва на фона на твърдения за корупция на висше ниво, включително доклад за съмнителни практики във военните поръчки, въпреки че управляващите насърчават националното единство за противопоставяне на инвазията.

"Искам да е ясно - няма да има връщане към това, което беше в миналото, към начина, по който са живели хора, близки до държавните институции, или тези, които са прекарали целия си живот в преследване на стол", подчерта Зеленски в своето традиционно вечерно видеообръщение.

Зеленски закри съд в Киев и обяви война на корупцията

Зеленски закри съд в Киев и обяви война на корупцията

Киевският окръжен административен съд бе сравнен с престъпна организация

Украйна има дълга история на безконтролна корупция и нестабилно управление, като през 2021 г. Transparency International класира страната на 122 място от общо 180 държави по този показател - не много по-добре в сравнение с Русия.

ЕС постави антикорупционните реформи като едно от основните изисквания за присъединяването на Украйна, след като миналата година даде на Киев статут на кандидат за членство.

"Тази седмица ще бъде времето за подходящи решения. Те вече са подготвени. Не искам да ги оповестявам в момента, но всичко ще бъде справедливо", увери президентът.

Избран със съкрушителна победа през 2019 г. с обещания да промени начина, по който се управлява бившата съветска държава, Зеленски съобщи, че правителството му е приело оставката на заместник-министър след разследване на обвинения, че е приел подкуп.

Украйна е изпълнила почти 70% от задълженията за членство в ЕС

Украйна е изпълнила почти 70% от задълженията за членство в ЕС

Киев иска яснота по процедурите

Той не разкри самоличността на длъжностното лице, но в медиите се появи информация, че действащият заместник-министър на регионалното развитие Васил Лозински е бил задържан по обвинения в получаване на подкуп.

Връщането на фокуса върху корупцията засегна и министъра на отбраната Алексий Резников, след като медия съобщи, че военните са осигурявали храна на силно завишени цени.

Военното министерство определи обвиненията като "неверни" и парламентарна комисия се зае с разследване на случая.