Италианският премиер Романо Проди отхвърли твърденията в британски медии за връзки със съветското разузнаване КГБ, предаде Ройтерс.

Британските телевизии БиБиСи и АйТиВи показаха вчера видеозапис, в който твърденията за Проди отправя покойният Александър Литвиненко.

Записът е направен в началото на 2006 година от италиански прокурор и отдавна е известен в Италия, но медиите в страната до голяма степен приеха обвиненията за ненадеждни, отбелязва Ройтерс.

Романо Проди бе на двудневно посещение в Турция, когато записът бе излъчен. Но говорителят му заяви, че е шокиран от това, че британските медии подхващат история, която вече е „изчистена" от италианската съдебна система и медии.

Според италианските следователи Марио Скарамела убеждава Литвиненко да повтори пред камера това, което бившият руски агент Анатолий Трофимов му е казал за Проди.

По думите на Литвиненко на записа, Трофимов не е посочил директно, че Проди е агент на КГБ, тъй като, според Литвиненко, КГБ избягва да използва този термин. Трофимов обаче е посочил, че настоящият италиански премиер е „наш човек" и че с него КГБ е провеждало някакви тайни операции в Италия.

Пред следователите братът на Литвиненко Максим, който живее в Италия, е посочил, че самият Литвиненко отрекъл да разполага с документи, уличаващи Проди.