Руската Държавна Атомна Енергийна Корпорация - Росатом спечели одобрението на турския енергиен регулатор и продължава изграждането на атомната електроцентрала "Акюю". Стойността на АЕЦ, която се намира в Южна Турция е 20 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Проектът за изграждане на четири ядрени реактора многократно се забавя, включително и за кратко беше спрян, след като Турция свали руски самолет близо до сирийската граница през ноември 2015 г. Оттогава насам отношенията между двете страни се подобряват и работата по АЕЦ отново е подновена. Очаква се тя да бъде завършена до 2023 г. и след въвеждането ѝ в експлоатация, да посрещне 6-7% от търсенето на електроенергия в Турция.

Росатом е продал няколко ядрени реактора на развиващи се страни. Моделът по който Русия финансира, изгражда и експлоатира ядрените централи, както и начина, по който продава енергия на свои клиенти, повдига въпроси дали използва енергийната политика като средство за политически цели, коментира Ройтерс.

Турският енергиен регулатор съобщава, че е предоставя 49-годишен лиценз за производство, на компанията за проекти на Росатом - Akkuyu Nukleer AS. Зависима от вноса на почти цялата си енергия, Турция предприе амбициозна ядрена програма, като възложи на Росатом през 2013 г. да построи четирите реактора от 1 200 мегавата (MW).

С енергиен внос от около 50 млрд. долара годишно и търсене, което е сред най-бързо покачващото се в Европа, Турция иска за по-малко от десетилетие, най-малко 5% от производството на електроенергия да дойде от ядрена енергия, както и да намали зависимостта си от природен газ, купуван предимно от Русия.

Росатом първоначално обеща да подготви първия от четирите реактора в Акюю до 2019 г., но по обективни причини имаше закъснение. Сега с разрешението на енергийния регулатор, Akkuyu Nukleer AS заявява, че ще ускори строителството, така че всички четири реактора да бъдат построени до 2023 г., а не 2025, както е договорено по-рано.

2023 е и годината, в която Турция отбелязва стогодишнината от основаването на турската република.