Запасите от ядрено гориво, произведено от Westinghouse в Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ), ще стигнат за четири години, планира се то да бъде напълно заменено с руско гориво. Това съобщисъветникът на ръководителя на концерна "Росенергоатом" Ренат Карчаа, цитиран от "Интерфакс".

"Теоретично настоящите запаси от американско гориво са на около четири години. Но замяната му с руско гориво ще започне много по-рано. Ние не се нуждаем от американско гориво, нито се нуждаем от техните технологии. Ние имаме свои собствени. И въпреки това ние далеч не са единствените, ние ги смятаме за най-добрите в света", каза Карчаа. Така той коментира исканията на САЩ за използване на американски технологии в АЕЦ.

"В Запорожката АЕЦ беше направено само "допълнително изчисление" на отделни показатели, което не изискваше владеене на цялата технология. Станцията не разполага нито със съответните програмни продукти, нито със съответната технологична документация", подчерта той.

Той смята, че всички американски опасения относно интелектуалната собственост са безпочвени, тъй като Русия абсолютно не се нуждае от нея. Според него в основата на внезапната резонансна реакция са "мръсна политика и бизнес", чиято цел е психологически и репутационен натиск върху руската страна.

САЩ предупреди Русия да не пипат американските ядрени технологии в Запорожката АЕЦ

САЩ предупреди Русия да не пипат американските ядрени технологии в Запорожката АЕЦ

АЕЦ съдържа ядрено техническо оборудване и данни с произход от САЩ, които се контролират от правителството на САЩ

Представителят на Росенергоатом обясни, че американските изисквания се отнасят до изчисляването на топлохидравличните режими на активната зона и обосновката на безопасността на планираните натоварвания. Това е направено от Харковския център за проектиране на ядра, който е под контрола на Украйна.

Припомняме, че по-рано САЩ предупредиха Русия да не пипат американските ядрени технологии в ЗАЕЦ. 

САЩ разполагат с чувствителна ядрена технология в атомна електроцентрала в Украйна и предупреждават Русия да не я докосва, според писмо, изпратено от Министерството на енергетиката на САЩ до руската държавна фирма за ядрена енергия "Росатом" миналия месец.

В писмо, което е прегледано от CNN и е с дата 17 март 2023 г., директорът на Службата за политика за неразпространение на ядреното оръжие към Министерството на енергетиката Андреа Феркиле казва на генералния директор на Росатом, че Запорожката атомна електроцентрала в Енерходар "съдържа ядрено техническо оборудване и данни с произход от САЩ, които се контролират от правителството на Съединените щати."

Стоките, софтуерът и технологиите са обект на експортен контрол от САЩ, когато е възможно те да бъдат използвани по начин, който подкопава интересите на националната сигурност на САЩ.

Докато централата все още се управлява физически от украински персонал, "Росатом" я управлява. Министерството на енергетиката предупреди "Росатом" в писмото, че е "незаконно" руски граждани или юридически лица да боравят с американската технология.