САЩ разполагат с чувствителна ядрена технология в атомна електроцентрала в Украйна и предупреждават Русия да не я докосва, според писмо, изпратено от Министерството на енергетиката на САЩ до руската държавна фирма за ядрена енергия Росатом миналия месец.

В писмо, което е прегледано от CNN и е с дата 17 март 2023 г., директорът на Службата за политика за неразпространение на ядреното оръжие към Министерството на енергетиката Андреа Феркиле казва на генералния директор на Росатом, че Запорожката атомна електроцентрала в Енерходар "съдържа ядрено техническо оборудване и данни с произход от САЩ, които се контролират от правителството на Съединените щати."

Стоките, софтуерът и технологиите са обект на експортен контрол от САЩ, когато е възможно те да бъдат използвани по начин, който подкопава интересите на националната сигурност на САЩ.

Писмото на Министерството на енергетиката идва в момент, когато руските сили продължават да контролират централата, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се намира в част от Запорожка област, която Русия окупира след нахлуването й в Украйна миналия февруари. Централата често е изключвана от електрическата мрежа на Украйна поради интензивен руски обстрел в района, което поражда опасения в цяла Европа за ядрена авария.

Докато централата все още се управлява физически от украински персонал, Росатом я управлява. Министерството на енергетиката предупреди Росатом в писмото, че е "незаконно" руски граждани или юридически лица да боравят с американската технология.

"Незаконно е според законодателството на Съединените щати неупълномощени лица, включително, но не само, руски граждани и руски юридически лица", се казва в писмото, "като Росатом и неговите дъщерни дружества, съзнателно и умишлено да имат достъп, да притежават, контролират, експортират, съхраняват, изземват, преглеждат, реекспортират, изпращат, прехвърлят, копират, манипулират такава технология или технически данни или насочват или упълномощават други да правят същото, без такива руски субекти да стават упълномощени получатели от секретаря на Министерството на енергетиката на САЩ."

Не е ясно дали Росатом е отговорила на писмото. Националната администрация по ядрена сигурност към Министерството на енергетиката каза в изявление на CNN, че писмото е автентично.

Писмата бяха съобщени първо от руския информационен бюлетин РБК.

"Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката може да потвърди, че писмото е легитимно", каза Шайела Хасан, заместник-директор по обществените въпроси на Националната администрация за ядрена сигурност.

Тя добави: "Министърът на енергетиката носи законовата отговорност за разрешаване на трансфера на некласифицирана гражданска ядрена технология и помощ за чуждестранни дейности в областта на атомната енергия. DOE не коментира регулаторни дейности."

Друго писмо от Феркиле до главния инспектор на Министерството на енергетиката, прегледано от CNN и датирано от 24 октомври 2022 г., очертава технологията, която САЩ са изнесли в Украйна за използване в АЕЦ в Запорожие, и повтаря, че няма "никакви данни за каквото и да е текущо разрешение за прехвърлете тази технология и технически данни на руски гражданин или юридическо лице".

Службата за ядрена енергия на Министерството на енергетиката публично оповести подкрепата на САЩ за централата и заяви на уебсайта си през юни 2021 г., че "Съединените щати помогнаха за прилагането на нови процедури за поддръжка и операции в реактора, които в крайна сметка трябва да засилят енергийната сигурност" в Украйна.

Украйна бие тревога за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

Украйна бие тревога за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

Маскирани са похитили четирима души от персонала