В понеделник в Румъния започнаха промени в правителството след оставката на премиера Николае Чука като част от планирана ротация в управляващата коалиция, пише европейската редакция на "Политико".

Лидерът на социалдемократите Марчел Чолаку се очаква да стане новият министър-председател, като гласуването в парламента ще се състои по-късно тази седмица. Бившият министър на правосъдието Каталин Предою беше номиниран от румънския президент Клаус Йоханис за временен министър-председател "до сформирането на новото правителство".

Йоханис проведе консултации с различните парламентарни политически групи и възложи на Чолаку да формира следващото правителство.

Според румънското информационно издание Digi24 следващият външен министър може да бъде Луминица Одобеску, която е била постоянен представител на Румъния в Европейския съюз от 2015 до 2021 г., ръководейки първото председателство на Букурещ на Съвета на ЕС в Брюксел.

Николае Чука, бившият премиер, беше номиниран миналия ноември, след като неговата дясноцентристка Национално-либерална партия (НЛП) постигна нелеко коалиционно споразумение с бившите съперници от лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) и етническата унгарска партия UDMR.

Като част от споразумението Чука трябваше да се размени с кандидат за премиер от социалдемократите през 2023 г. съгласно договорена ротационна система. Той трябваше да подаде оставка в края на май, но отложи хода, тъй като страната беше обхваната от голяма стачка на учителите.

В крайна сметка Чука подаде оставка в понеделник, заедно с кабинета си, след като сключи сделка със синдикатите на учителите за увеличаване на техните заплати.