Румънската дясноцентристка Национално-либерална партия и лявата Социалдемократическа партия финализираха коалицията си, а президентът на Румъния Клаус Йоханис номинира пенсионирания генерал от армията Николае Чука за министър-председател. Това предаде Ройтерс.

54-годишният Чука, който в момента изпълнява длъжността служебен министър на отбраната, е участвал във военни мисии в Ирак и Афганистан, ръководени от САЩ. Очаква се той лесно да спечели вот на доверие, тъй като неговата коалиция контролира 65% от местата в парламента.

След номинацията Чука заяви, че румънците очакват от новото правителство "стабилност и решения" във връзка с последиците от пандемията и енергийната криза, и изрази надежда, че новото правителство ще може да се залови сериозно за работа от четвъртък.

Нов солен данък за производителите на зелена енергия в Румъния

Нов солен данък за производителите на зелена енергия в Румъния

От бранша смятат, че той може да доведе до фалити

Съгласно конституцията на Румъния кандидатът за поста министър-председател трябва да поиска вот на доверие в парламента в срок от 10 дни след номинацията. Парламентът трябва да гласува програмата и състава на новото правителство. Очаква се това да стане на 25 ноември.

По-рано президентът Клаус Йоханис проведе консултации с парламентарно представените партии, като единствено реформаторите от Съюз за спасение на Румъния не участваха в разговорите. Държавният глава уточни, че Николае Чука е бил предложен за министър-председател от коалицията между Национално-либералната партия, Социалдемократическата партия, Демократичния съюз на унгарците в Румъния и групата на националните малцинства.

Румъния въвежда задължителен предмет за евреите и Холокоста в училищата

Румъния въвежда задължителен предмет за евреите и Холокоста в училищата

Между 1940 и 1944 г. режимът на Йон Антонеску убива стотици хиляди евреи