Историята на еврейския народ и Холокоста ще бъде задължителен предмет във всички гимназии и професионални училища в Румъния от 2023 г., съобщава онлайн изданието BalkanInsight.

Законът за това беше внесен в Камарата на депутатите на 18 октомври от всички парламентарно представени партии с изключение на крайнодесния Алианс за съюз на румънците. Месец по-късно вече е приет.

По време на дебатите инициаторът на закона, депутатът Силвиу Векслер, заяви, че миналото трябва да бъде основа за бъдещето и че "образованието е от съществено значение за изграждането на демократично общество."

Коронавирусът води и до подем на антисемитизма, твърди европейски орган

Коронавирусът води и до подем на антисемитизма, твърди европейски орган

В Германия и Франция има най-голям бум на антисемитските настроения

Точната учебна програма, учебниците, учебните материали и специфичните методики за дисциплината "История на евреите. Холокост", ще бъдат разработени от румънското образователно министерство.

Румъния признава престъпленията, извършени от крайно десния режим на Йон Антонеску по време на Втората световна война, когато страната е съюзник на нацистка Германия.

Окончателният доклад на международната комисия за изследване на Холокоста в Румъния към института "Ели Визел", публикуван през 2004 г., показва, че между 1940 и 1944 г. режимът на Антонеску е отговорен за смъртта на между 280 000 и 380 000 евреи и 11 000 роми.

САЩ и Германия започват световна борба срещу антисемитизма и отричането на Холокоста

САЩ и Германия започват световна борба срещу антисемитизма и отричането на Холокоста

Блинкън, син на оцелял от Холокоста: Това отричане върви ръка за ръка с хомофобия, ксенофобия, расизъм и друга омраза