Коронавирусът е допринесъл за разпалване на нови антисемитски настроения в Европа, тъй като в интернет се разпространяват конспиративни теории, обвиняващи евреите за пандемията. Това съобщи Агенцията на Европейския съюз за основните права, цитирана от Euronews.

Органът, който събира данни от неправителствени организации, предупреди, че в Германия и Франция се наблюдава най-голям бум на антисемитизма. През миналата година в Германия са регистрирани 2351 антисемитски прояви, а във Франция - 339.

В други страни липсата на данни може да прикрива тенденциите. Полша и Унгария например не предоставят информация по темата, а в Испания официално са регистрирани само три инцидента.

САЩ и Германия започват световна борба срещу антисемитизма и отричането на Холокоста

САЩ и Германия започват световна борба срещу антисемитизма и отричането на Холокоста

Блинкън, син на оцелял от Холокоста: Това отричане върви ръка за ръка с хомофобия, ксенофобия, расизъм и друга омраза

"Антисемитизмът е сериозен проблем, но без данни не знаем колко сериозен е всъщност", се казва в изявлението на агенцията, която призовава европейските държави да увеличат усилията си за справяне с омразата и предразсъдъците.

През октомври ЕС обяви първата си стратегия за борба с антисемитизма. Тогава Агенцията на ЕС за основните права изнесе данни, според които 90% от евреите смятат, че антисемитизмът в тяхната страна се е увеличил, а един от всеки трима души е обмислял да емигрира.