Германия отзовава свой взвод от мисията на НАТО в Литва заради публикация на Der Spiegel, в която се говори за антисемитски прояви на военните и за сексуално насилие, съобщи BBC News.

Министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер написа в Twitter, че провиненията ще бъдат наказани с "цялата строгост".

Първоначално в рамките на предприетото разследване бяха отзовани четирима германски войници.

Съобщава се, че на парти в литовски хотел в края на април военни от взвода са изпълнявали антисемитски песни, отправяли са заплахи за насилие и са заснели епизод със сексуално насилие върху войник.

По-късно се появиха отделни обвинения за сексуално и расово насилие във взвода, а някои военни съобщиха, че няколко души са пели песен в чест на рождения ден на Адолф Хитлер 20 април.

"Провиненията на някои войници в Литва са плесница за всички, които всеки ден служат в редовете на германската армия заради сигурността на страната", отбелязва Крамп-Каренбауер.

По думите й, целият взвод ще бъде изтеглен "незабавно" и всички разследвания ще се проведат в Германия. Ще бъдат наказани и тези, които са знаели за ставащото, но са премълчавали.

Германският взвод беше изпратен в Литва в рамките на засилено присъствие на мисията на НАТО за обучение на местни военни за сдържане на Русия.

НАТО се тревожи от засилено руско присъствие в Балтийско, Черно море и Северна Африка

НАТО се тревожи от засилено руско присъствие в Балтийско, Черно море и Северна Африка

Столтенберг отчита реалността