Шест месеца след приемането на България и Румъния в Европейския съюз, двете страни не са постигнали почти никакъв напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Така коментира състоянието на държавните институции в двете новоприети членки агенция Ройтерс.

Според агенцията липсата на резултати в двете страни ще увеличи безпокойството на Брюксел и ще накара Съюза да съжалява за приемането на „бедната балканска двойка", която е станала член на ЕС прекалено рано.

България и Румъния все още са обект на сериозен мониторинг от страна на Европейската комисия, която следи дали двете страни прилагат нужните усилия за реформи в държавните институции.

И двете страни предприемат стъпки за реформирането на институциите, но те са недостатъчни, добавя агенцията.

Но според анализаторите реформите се забавят заради „колебливи политици, политически вражди и неефективна държавна администрация", допълва Ройтерс.

Агенцията цитира европейски дипломат в Букурещ, който смята, че засега няма никакви очевидни резултати за постигнат напредък в двете страни.

Според медията, българските и румънските политици са дотолкова ангажирани във вражди помежду си, че нямат време и желание да подпомагат политическия напредък в държавите си.

Лицата, заемащи ръководни постове в  съдебната система, често са близки до престъпни групировки, което прави реформирането на системата невъзможно, коментира Ройтерс.

Агенцията добавя и факта, че много от действащите политици са бивши агенти на тайните служби, както и това, че все още никой в България не е осъден за поръчкови убийства.

Медията цитира мнението на главния прокурор на страната Борис Велчев, според който за изкореняването на корупцията у нас, е нужно най-вече спокойствие.