Кандидатът за президент от Демократическата партия и настоящ вицепрезидент на САЩ Камала Харис изпревари бившия президент и съперник от републиканците Доналд Тръмп с три процента в едно от последните проучвания на общественото мнение. 

Харис получава 46% срещу 43% за Тръмп, като двамата остават в близка надпревара за спечелване на президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Това показват резултатите от ново проучване на Reuters/Ipsos.

Харис води пред Тръмп с пет пункта в ново проучване на Ipsos

Харис води пред Тръмп с пет пункта в ново проучване на Ipsos

Данни за предизборната кампания

Четиридневното проучване е приключило в понеделник. Участие онлайн са взели 1272 пълнолетни американци в цялата страна, сред които 1076 регистрирани избиратели. Сред тях 969 най-вероятно ще се явят в деня на изборите.

То показва още, че Тръмп, който изоставаше от Харис с шест пункта в проучване от 20-23 септември, е предпочитаният кандидат за редица икономически въпроси и че някои гласоподаватели може да се повлияят от твърденията му, че нелегалните имигранти в страната са склонни към престъпления, твърдения, които до голяма степен бяха отречени от академици и мозъчни тръстове.

Анкетираните оцениха икономиката като основния проблем, пред който е изправена страната. Според коло 44% Тръмп има по-добрия подход за справяне с "разходите за живот", в сравнение с 38%, които предпочитат Харис.

Сред редица икономически въпроси, които следващият президент трябва да разгледа, според 70% от анкетираните, са разходите за живот, пазара на труда, данъците и други. Тръмп има по-голяма подкрепа от Харис и във всяка от тези области, въпреки че 42% смятат, че Харис е по-добрият кандидат за преодоляване на пропастта между богатите и средните американци.

Харис намалява данъци и цени, ако спечели президентските избори в САЩ

Харис намалява данъци и цени, ако спечели президентските избори в САЩ

В първата си голяма реч, фокусирана върху икономиката