Остава да получим необходимите разрешителни, за да започнем да обучаваме украински пилоти на американски изтребители F-16 в Румъния, заяви министър-председателят на Румъния Марсел Чолаку в интервю за Financial Times.

Министър-председателят на Румъния Марсел Чолаку заяви това в интервю за Financial Times. По думите му това ще отнеме само няколко дни. Цялата логистика вече е готова, добави министър-председателят.

"Очаквам протоколите [за пилотите] да бъдат подписани през следващите няколко дни, което е последното препятствие. По отношение на логистиката всичко е наред", каза Чолаку.

Към коалицията за обучение на украински летци се присъединиха Дания, Нидерландия, Белгия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Обединеното кралство.

На 22 август датските въоръжени сили обявиха, че украински военнослужещи вече са пристигнали във военновъздушната база Скридструп.

Известно е, че те ще обучават осем пилоти, а други 65 души ще бъдат обучавани как да поддържат изтребители.

НАТО тества въздушната защитата на Алианса в Румъния

НАТО тества въздушната защитата на Алианса в Румъния

Участваха бойни самолети от Франция, Испания и Турция, ПВО и ПРО

Съединените щати заявиха, че са готови да разгледат възможността за обучение на украински пилоти за управление на изтребители F-16 на територията на САЩ.