Граничните власти на Румъния и Молдова засилиха координирания контрол на влизане в Румъния от събота сутринта, съобщи MOLDPRESS.

Съвместният контрол на ГКПП Леушен-Албица  предполага едно спиране за проверка от румънска страна при преминаване на държавната граница.

Според властите, така ще се ускори и улесни преминаването на общата граница и това ще съкрати времето за чакане на пътниците, както и на превоза на стоки.

Пет контролни ленти са предназначени за международен трафик на туристически автомобили, микробуси и автобуси и други пет ленти - за товарни транспортни средства.

Молдова сменя молдовския с румънски език

Молдова сменя молдовския с румънски език

Което предизвика дебат със социален, политически и геополитически оттенък

Припомняме, че на 13 април 2023 г. беше подписан регламентът за организацията и работата в присъствието на ръководителите на граничната полиция и митническите власти от двете държави. Този документ съдържа принципите и правилата за сътрудничество за осъществяване на координиран контрол на хора, транспортни средства и стоки на територията на Румъния по посока на влизане в тази страна.

Дължината на границата между Румъния и Молдова е около 681 км, като функционират шест държавни гранични контролно-пропускателни пункта, отворени за международен трафик.

През първото тримесечие на тази година ГКПП-тата на границата с Молдова са преминали транзитно над 2 милиона души, както в посока на влизане, така и в тази на изход през първото тримесечие на тази година. 755 000 от тези хора са преминали през граничния контролно-пропускателен пункт Албица.

Също така, през март стана ясно, че румънският език вече е държавен език на Молдова със закон.

Според властите, румънският език трябва да бъде катализатор на консолидацията на молдовското общество и за това трябва да се уважава и изучава, както и да се говори от всички граждани на Молдова.

Румънският език вече е държавен език на Молдова със закон

Румънският език вече е държавен език на Молдова със закон

Санду: Закон, който потвърждава една историческа и неоспорима истина

По-голямата част от 2,6-милионното население на Молдова говори румънски като първи език, а останалите говорят руски.

Молдова беше част от Румъния до Втората световна война, когато беше анексирана от Съветския съюз и руският стана официален език. През следващите половин век румънският се запазва в молдовските села. Той отново става национален език през 1989 г.

След първото четене на законопроекта, приет по-рано този месец, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова реагира, като го нарече "антируска резолюция".

Откакто Русия нахлу в Украйна миналия февруари, Молдова се сблъска с продължителна поредица от кризи и се опита да изгради по-тесни връзки със своите западни партньори, което много разгневи Москва. Миналия юни тя получи статут на кандидатка за членство в ЕС в същия ден като Украйна.