Румънският външен министър Богдан Ауреску смята, че американското военно присъствие трябва да се засили в Черноморския регион, а не само в Румъния.

Това каза във Вашингтон ръководителят на румънската дипломация. Той е на посещение в САЩ.

Богдан Аурески говори пред форума "Сигурност и сътрудничество в Черно море", организиран от Атлантическия съвет на САЩ.

По време на срещата си с държавния секретар Блинкън вчера изразих готовността на Румъния да участва в разработването на стратегията на САЩ в Черноморската зона и вече изнесох няколко предварителни идеи, каза Богдан Ауреску. Мисля, че многостранен подход към сигурността в Черно море е важно.Това не е класически подход към военните средства и сигурността ...

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Киев се подготвял за военно решение в Донбас

Мисля, че американското военно присъствие в региона, както войски, така и техника, трябва да се увеличи не само в Румъния, но и в южната част на източния фланг на НАТО, посочи румънският външен министър.

Според Ауреску "това, което се случва в Черно море оказва значително влияние върху трансатлантическите отношения като цяло". "От историческа гледна точка регионът винаги е бил на кръстопътя на различни интереси - имперски амбиции, противоположни идеологии, различни търговски интереси", каза шефът на румънското външно министерство.

Шойгу: Корабите на САЩ в Черно море проверяват доколко е подготвена Русия

Шойгу: Корабите на САЩ в Черно море проверяват доколко е подготвена Русия

Русия е категорична, че няма да позволи никакви провокации

"През последните три десетилетия Черно море беше зона на конфликт", подчерта Ауреску. "И виждаме, че тази тенденция продължава, за съжаление, ако погледнете какво се случи, например, тази година, през април, когато станахме свидетели на масово разполагане на руски сили, може би най-голямото подобно разполагане в региона след Студената война, с оръжията, които остават там, - аргументира се дипломатът. - Тези тревожни сигнали трябва да ни засягат всички, не само страните от региона, но и всички страни от НАТО."