Управляващата Социалдемократическа партия в Румъния обмисля да оспори последния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. Това обяви председателят на правната комисия към румънския парламент Никусор Халичи, цитиран от "Медиафакс".

"Работим по въпроса и трябва да видим точно какво означава това. Трябва да използваме всички механизми и възможности за защита на страната и народа; за това става дума, двойният стандарт, който се прилага в този Съюз и който сега е все по-очевиден. Това, което е възможно в някои страни, като например отстраняването на главния прокурор на Германия за политическо изявление, в Румъния, дори ако Конституционният съд каже, че някой трябва да бъде отстранен, това е против върховенството на закона", коментира представителят на управляващите социалдемократи.

ЕП обезпокоен от развитието в Румъния

ЕП обезпокоен от развитието в Румъния

Парламентът прокара резолюция

Междувременно лидерът на Алианса на либералите и демократите Калин Попеску-Търичану заяви, че докладът на Европейската комисия не е съдебен акт, така че не може да бъде оспорен в Съда на ЕС. Партията на Търичану е партньор на Социалдемократическата партия в управляващата коалиция.

По думите на Търичану, в коалицията не е била обсъждана такава възможност.

Според него подходът на Европейската комисия в доклада бил "субективен". "Те не вземат под внимание определени елементи, като например въпроса за назначаването и освобождаването на висшите прокурори. Смятам, че ЕС трябва да покаже, че има възможност да изслушва аргументи, защото докладът е напълно небалансиран и не отразява действителността", коментира Търичану.

Президентът на Румъния: Престъпник е на върха на държавния апарат

Президентът на Румъния: Престъпник е на върха на държавния апарат

Престъпници се опитвали да овладеят съдебната система

В доклада на Еврокомисията, който беше публикуван вчера, се отбелязва, че Румъния е дала заден ход в съдебната реформа и борбата срещу корупцията. Той препоръчва на Румъния незабавно да спре прилагането на новите закони в правосъдието и да ги преразгледа, като вземе предвид препоръките в доклада, както и тези на Венецианската комисия.