Европейският парламент е "дълбоко обезпокоен" относно съдебната реформа в Румъния, която носи риск от подкопаване разделението на властите и борбата срещу корупцията, съобщават от законодателния орган.

Парламентът прокара резолюция, с която прекратява пленарен дебат, проведен на 3 октомври. По време на дебата участва и премиерът на Румъния Виорика Дънчила.

ЕК обезпокоена, че Румъния може да се превърне в потенциално домино след Полша и Унгария

ЕК обезпокоена, че Румъния може да се превърне в потенциално домино след Полша и Унгария

Ние видяхме съществен напредък в миналото

ЕП призова румънските власти да приемат предпазни мерки за избягване заобикалянето на разделението на властите и да се противопоставят на мерки, които биха декриминализирали корупцията в обществения сектор.

Текстът, прокаран с 473 гласа срещу 151 и 40 въздържали се, посочва новото законодателство за статута на съдиите и прокурорите, правосъден орган и Върховния съвет на магистратурата. В съответствие с предупрежденията на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа и Венецианската комисия, евродепутатите предупреждават, че новото законодателство може да засегне независимостта на съдебната система, нейната ефективност и качество, включително да донесе негативни последици в борбата срещу корупцията.

Промените в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс, много от тях са определени за противоконституционни от Конституционния съд на Румъния, са друг източник на безпокойство. Те също могат да засегнат борбата срещу корупцията, организираната престъпност и престъпленията.

Ролята на румънските разузнавателни служби и намесата им в дейността на правораздаването принудиха Европейския парламент да предложи засилване на надзора на румънския парламент над службите.

Парламентът също осъди "насилието и непропорционалната интервенция" на полицията по време на масови протести в Букурещ през август 2018 г. и призова румънските власти да гарантират прозрачно, безпристрастно и ефективно разследване на действията на полицията.

Законодателният орган също предупреди, че законодателството за неправителствените организации може потенциално да доведе до сплашване на гражданското общество и може да е срещу принципите на свободата на асоцииране.

Парламентът призова Европейската комисия да възобнови годишния антикорупционен мониторинг за всички страни членки и да предложи система със стриктни показатели за измерване нивото на корупция във всяка страна.