Румъния имаше законни очаквания да се присъедини към европейското Шенгенско пространство с отворени граници. Това каза в сряда премиерът Николае Чука. Той отхвърли като неоправдани твърденията на Австрия, че страната е лесен портал за влизането на нелегални мигранти, съобщи "Ройтерс".

"Имаме обективни аргументи за готовността на Румъния да се присъедини към Шенген и нашият ангажимент е да допринесем за европейската сигурност е твърд, каза Чука. Доказахме го през годините и напоследък в контекста на кризата в Украйна."

Припомняме, че министрите на вътрешните работи на Европейския съюз (ЕС) се очаква да гласуват в четвъртък дали да приемат Румъния, България и Хърватия в Шенген. Това е решение, което изисква единодушие.

Австрия потвърди ден по-рано, че за момента се противопоставя на разширяването на Шенген с Румъния и България, като каза, че броят на нелегалните пристигащи мигранти, преминаващи през него, трябва да спадне, за да даде съгласие.

Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана. 

Австрия не пуска България и Румъния в Шенген

Австрия не пуска България и Румъния в Шенген

В Австрия имало 75 000 нелегални мигранти, прескочили външната граница на ЕС

Данни от граничната агенция на ЕС Frontex показват, че нелегалните мигранти влизат в ЕС предимно от Западните Балкани, а не от Румъния.

"На практика не можем да говорим за истинско оправдание в този момент, каза Чука. Всички разбираме, че проблемът с нелегалната имиграция е политически чувствителен в много страни членки, но блокирането на присъединяването на Румъния към Шенген няма да донесе на Австрия отговорите, които иска.

Холандия, която преди се противопоставяше на кандидатурата на Румъния за Шенген, сега я подкрепя, въпреки че остава против влизането на България.

Предишно гласуване, проведено през 2011 г., беше блокирано от няколко държави, позовавайки се на опасения относно корупцията и организираната престъпност.

България допуснала същите грешки за Шенген като през 2011 г.

България допуснала същите грешки за Шенген като през 2011 г.

Йотова зове партиите да не се замерят с неприемането ни в Шенген