Решението за присъединяването на България към Шенгенското пространство отново е политическо. Това заяви във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова по повод очакваното вето на Нидерландия и Австрия за влизането на страната ни в Шенген.

Според нея ситуацията напомня първия отказ от 2011 г., когато България е допуснала голяма грешка, позволявайки "техническите критерии за приемането ни да бъдат изместени и заменени от политически".

Йотова увери, че ако България отново не бъде приета в Шенгенското пространство, ще продължат усилията на държавата на всички нива. Тя призова да не даваме повод към страната ни да се проявява двоен стандарт.

Радев: Да си свършим и нашата работа за влака Шенген догодина

Радев: Да си свършим и нашата работа за влака Шенген догодина

Да се приеме съдебната реформа по ПВУ

За мен е вредно целият шантаж и шум около Шенген да бъде използван и политическите партии у нас да се замерят с това, че е България не е приета в Шенген, категорична бе Йотова.

Относно появилите се кадри и твърдения за стрелба по бежанци от български граничари тя изрази мнение, че този филм трябва да обслужи една теза - че България не е готова за Шенген.

"Много бих искала да видя и друг филм - как се стреля по български граничари и как има жертви по нашата граница, за което Европа остана глуха", подчерта вицепрезидентът.

Според нея страната ни върви към предсрочни избори, тъй като формулата, предложена от ГЕРБ за експертен кабинет, сякаш е убедила партиите, че не е възможно да се състави редовно правителство.

Депутатите търсят виновника за изпуснатия влак за Шенген

Депутатите търсят виновника за изпуснатия влак за Шенген

Две години ние се самобичуване като говорим за корупция