Държавният глава Румен Радев отправи един съвет, който възприема като свой дълг по темата Шенген - да не се политизира и да не се използва за лична разправа между партийни лидери. Продължават активните дипломатически усилия на страната, увери Радев пред журналисти в Тирана.

Веднага след това обаче призова, поставяйки го като условие именно за приемането ни в Шенген, парламентът да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

Започна обществено обсъждане на подобрения механизъм за разследване на главния прокурор

Започна обществено обсъждане на подобрения механизъм за разследване на главния прокурор

Публичните консултации ще продължат до 19 декември

"Имаме всички шансове догодина България да се присъединим към Шенген. Това до голяма степен зависи от самите нас", подчерта Румен Радев.

Усилията ни продължават заедно с Румъния до последния момент. По думите на Радев има наслоени от години настроения спрямо България, които много трудно се пречупват. Работим с всички средства на дипломацията.

Като една от причините да ни бъде отказано сега, държавният глава посочи незавършената процедура през Съвета на ЕС, който не е разгледал все още решението за отпадането на мониторинга на България в областта правосъдие. А това се случи преди три години. "Нелепо е България да се наказва за това, че няма произнасяне на Съвета", посочи Радев, който заяви, че е провел вече разговор по темата, тъй като "по някакъв начин има претенции към България за това, че тя си е свършила работата преди три години".

Радев убеден, че за Шенген Нидерландия ни удря спирачката по вътрешни причини

Радев убеден, че за Шенген Нидерландия ни удря спирачката по вътрешни причини

Президентът проведе разговор относно Шенген на среща в Брюксел

Президентът обяви и изключителен успех от преди минути - подписване на споразумение за сечене на евромонети от България. Това е пълноценна европейска интеграция и особено признание за усилията на служебното правителство да пречупи тренда на огромната инфлация и да осигури макроикономическа стабилност.

Румен Радев отклони няколко пъти въпрос по повод позицията си от вчера, която нагнети напрежението между него и "Продължаваме промяната". "Не искам да се връщам назад - държа на принципи в отношенията и държа навън България да отстоява собственото си достойнство", посочи Радев без да уточни по последното какво има предвид. Държавният глава повтори и позицията си, че ще вземе решение дали да наложи вето над промените в Изборния кодекс след мнението на експертите в екипа му и не се влияе от мнението на партийни лидери.