Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяната. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, когато пристигна на посещение в Тирана.

Румен Радев отговори на въпрос дали се среща редовно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както твърди Асен Василев. "Дали се срещам редовно с г-н Борисов? Разбира се, че не!", бе конкретният отговор на Румен Радев, който констатира и че това не е първата лъжа на Василев.

"За съжаление, българите получиха лъжа. Но както надживяхме автократичния модел, така ще надживеем тази шарлатания."

На думите на държавния глава от Тирана, от ПП излязоха с лаконична позиция, която цитираме дословно: Г-н Румен Радев е този, който каза: "Мутри, вън!", а след това върна мутрите в управлението на страната.

Радев отклони въпрос как оценява проф. Габровски, с признанието, че той е изключителен специалист в своята общност, но дали е успешна номинация - "изцяло зависи от решението на български парламент".

Румен Радев не отговори на въпрос дали смята да наложи вето над промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиеното гласуване. По думите му като общество трябва да кажем не на апатията, с по-висока избирателна активност и легитимни институции, което трябва и да е основна цел, и всеки да бъдат ангажиран с проблемите на страната. "Не можем с 39% активност да разчитаме на легитимни институции."

Президентът изтъкна, че не е добре за Европа България да бъде държана извън Шенген, тъй като покрива всички критерии. Според него става въпрос за субективни причини, когато една или две държави не ни подкрепят за шенгенското пространство.

Държавният глава ще представлява България в Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която за първи път се провежда в страна от региона - Албания. Лидерите на 27-те и шестте държави от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог с ЕС, преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите си енергийна и продоволствена криза, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност.