Недопустимо е присъединяването на България към Шенген да е възпирано от вътрешната политика на Нидерландия, която няма да издържи дълго, имайки предвид предстоящите избори през пролетта.

Това заяви Румен Радев на срещата на държавните и правителствени ръководители от ЕС в Брюксел. Там президентът проведе разговор по казусът Шенген както със свои колеги държавни глави, така и с нидерландския премиер Марк Рюте, съобщават от пресцентъра на Президентството.

Атанас Пеканов: Холандската позиция за Шенген е разочароваща

Атанас Пеканов: Холандската позиция за Шенген е разочароваща

Парламентът да не взима безотговорни решения, а да щади бюджета

Президентът на България заяви, че Нидерландия остава все по-силно изолирана от решението за приемането ни в Шенген.

Румен Радев напомни също така, че Чешкото председателство на Съвета на ЕС работи по всички процедурни механизми, така че да бъде намерено решение на този въпрос. Много е важно във времена на икономическа криза да отворим границите за стоки, хора и услуги, което определя икономиката на държавата и Европа, убеден е Радев.

МВнР все пак очаква да ни приемат в Шенген въпреки позицията на Нидерландия

МВнР все пак очаква да ни приемат в Шенген въпреки позицията на Нидерландия

Изпълнили сме всички критерии и сме готови за присъединяване

Всички страни членки на ЕС и българските депутати в ЕП подкрепят присъединяването на България в Шенген, добави държавният глава, като отправи благодарности към служителите на МВР и всички институции, без чиято работа по време на инспекцията на ЕК у нас, нямаше да наблюдаваме положителни резултати.

По въпросът с компенсациите на страните в ЕС за високите цени на природни газ, Радев посочи, че България ще следи да не се допуска трансфериране на средства към държави с по-големи финансови възможности. Трудно е да се намери пресечна точка, поради различните производства на електрическа енергия от страните членки, добави Румен Радев.