В началото на извънредното си заседание депутатите се скараха заради Шенген и по-точно заради очакваната на 8 декември новина, че Нидерландия ще наложи вето.

Можеше вече да сме в Шенген, заяви Даниел Лорер от ПП от трибуната на Народното събрание в декларация от името на ПГ. Започва обратното броене на нашите способности като политическа класа, изтъкна той. За него е важно да сме част от Шенген, за да приключи интеграцията ни в ЕС. Много избирателно обаче се чували критиките на западните ни партньори, по думите му.

Не може да се сърдиш на някой, че не ти вярва, се обърна депутатът от ПП към останалите политически сили в парламента. Той припомни, че е гласувана хартиената бюлетина, която фалшифицира изборите. След което дошло едно "не" от Нидерландия. Случайно ли ви изглежда това, попита Лорер.

Румен Радев: Държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа

Румен Радев: Държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа

Това са абсолютно нелепи и несъстоятелни доводи, посочи президентът

Трябвало да се приеме антикорупционното законодателство, както и другите закони. Върнахме България с години назад с връщане на ръчното броене, каза депутатът. Сега бил моментът депутатите да гласуват за хората.

ПП призова справедливо ЕС да оцени как опазваме границата си, както и професионализма на институциите ни, които са отговорили на техническите изисквания за Шенген. Лорер призова всички заедно да работят за нашето пълноправно членство в ЕС. ПП призовават Съветът на ЕС.Нека здравето на държавността да бъде наш основен приоритет, настоя Лорер.

Георги Свиленски не пропусна обаче да напомни, че декларацията на БСП за Шенген, била подкрепена в пленарна зала, но от "Продължаваме промяната" ги нямало в зала в този момент. По-добре късно, отколкото никога, подчерта социалистът.

Не с декларации, а с действия се случвало нещата, намеси се и Андрей Гюров.

Вежди Рашидов каза: "Две години ние се самобичуване като говорим за корупция." Толкова се говорело за бежанците, че се оставало с впечатлението, че от нас "тече".Според него сами сме си виновни. Още преди години е трябвало да се обединим по темата Шенген.

Приемането ни обаче ще стане "може би на следващия влак", са очакванията на председателя на парламента Вежди Рашидов.

Още преди седмица Брюксел намекнал, че България трудно ще влезе в Шенген

Още преди седмица Брюксел намекнал, че България трудно ще влезе в Шенген

Вежди Рашидов: Всички имаме малко вина, че България още е гледана критично

Тома Биков от ГЕРБ обаче възропта, че е шарлатания, че страната ни не е приета в Шенген заради хартиената бюлетина, а от 1997 година не се е случвало страната ни да не може да отстои националния си интерес.

Според него и "Продължаваме промяната" са част от проблема. Един от проблемите е , че вие сринахте доверието в България, обърна се към ПП Тома Биков. България заприличала на Кирил Петков, а когато страната ни приличала на Кирил Петков, нямало как да ни вярват, по думите му. Биков смята вече, че страната ще започне да излиза от това блато, а системните партии трябвало да покажат, че България има позиция и че може да я отстоява.

Настимир Ананиев от ПП настоя Биков да бъде наказан за обида. По думите му вместо да се приемат законите за ПВУ, се гласуват изборните правила. ПП иска изслушване на премиера Гълъб Донев, който да докладва за развитието по казуса Шенген. В Шенген не ни пускат заради Бойко Борисов и неговата политика в последните 12 години, изтъкна депутатът.

Цончо Ганев от "Възраждане" пък се ядоса, че е допуснато изобо да се коментира декларация на парламентарна група. Колега, прав сте, призна Вежди Рашидов. Против съм лошия език от трибуната, поясни председателят на НС.

Милков: Резервите на Нидерландия за членството ни в Шенген остават неубедителни

Милков: Резервите на Нидерландия за членството ни в Шенген остават неубедителни

Външният министър предложи чрез посланика на страната у нас да се търси компромис

Христо Хаджев пък поиска да разбере какви дипломатически стъпки са предприети по темата Шенген.

Никой не обича да го баламосват, каза и Михал Камбарев от ПП. Не трябвало да продължава старият модел да си заравяме главата в пясъка. Колега, уважавам вашата младост, отговори му Вежди Рашидов. Той каза, че са предприети стъпки за членството ни в Шенген. Отново каза, че отдавна политиците трябвало заедно да работят по темата. Днес е вече късно, отново подчерта председателят на Народното събрание.

Престанете с тази разрушаваща сила, настоя Десислава Танева от ГЕРБ. Държавата трябва да гради авторитет, смята тя, като подчерта, че това с разрушаваща сила на ПП нямало как да стане.

Пеканов: България стана жертва на антиевропейски чувства за Шенген

Пеканов: България стана жертва на антиевропейски чувства за Шенген

Той не знае дали ще се скрепи кабинет, който да издържи 4 г.