Президентът Румен Радев заяви, че недопускането на България и на Румъния в Шенген не е добре за сигурността на Европейския съюз и определи като "нелепи" доводите, с които Нидерландия обяснява намерението си да не подкрепи българското членство, предаде БНР.

Радев ще повдигне въпроса утре на срещите си в рамките на форума Европейски съюз - Западни Балкани в Албания.

Милен Велчев: Унизително ще е да останем единствените недопуснати в Шенген

Милен Велчев: Унизително ще е да останем единствените недопуснати в Шенген

Правилният път е да се продължи работата

Президентът Румен Радев заяви, че държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за сигурността на Европейския съюз. Държавният глава определи като нелепи доводите на Нидерландия да не подкрепи София за членство в Шенгенското пространство. Темата Радев ще постави и утре при срещите си в рамките на форума Европейски съюз - Западни Балкани, на който Албания е домакин.

България е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген от 2011 година. Двете проверки, по настояване на страната ни, са показали добри резултати. България има подкрепата и на Европейската комисия, каза президентът Румен Радев и повтори позицията си:

Милков: Резервите на Нидерландия за членството ни в Шенген остават неубедителни

Милков: Резервите на Нидерландия за членството ни в Шенген остават неубедителни

Външният министър предложи чрез посланика на страната у нас да се търси компромис

"Държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа, за общата ни сигурност, за свободния пазар, за нашите икономики. Постигнал съм лично подкрепата и на канцлера на Германия Олаф Шолц, и на президента на Франция Еманюел Макрон, и на колебаещи се в началото държави - Швеция, Дания, на всички партньори, и България покрива всички обективни критерии. Това, че една или две държави не желаят да дадат своята подкрепа означава, че те имат някакви субективни виждания - било то икономически, или вътрешнополитически. Но по тази тема ще продължава да се работи". 

Въпросът Радев ще постави и при утрешните си срещи в Тирана на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани. 

Партиите да не се замерят с Шенген, а да бъдат единни, зове Йотова

Партиите да не се замерят с Шенген, а да бъдат единни, зове Йотова

Тя увери, че битката за приемането ни в Шенген продължава

"Последните няколко съвета имаме задълбочени разговори с премиера на Нидерландия Рюте. Сега пак ще повдигна този въпрос, не си мислете, че така с лека ръка ще отмине. Да даваш довод, че напоследък имало заловени български гранични полицаи, уличени в корупция и трафик. Ами най-сетне България започна да хваща такива хора! И аз ще питам утре: за това ли трябва да наказват България? Това са абсолютно нелепи и несъстоятелни доводи и България ще продължи да отстоява своите права и достойнство", коментира президентът.