Партиите да не превръщат отново темата Шенген, с която да се замерят в политическото пространство и политическия диалог. За това призова вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, след като само след няколко дни очакваме отново нидерландското "не" за присъединяването на България в Шенген. Коментарът си тя направи, след като участва на международен форум на тема "Стоп на езика на омразата".

По думите ѝ в следващите няколко месеца е важно да имаме единна българска позиция. Нека да се уважат усилията на българската дипломация, които направили и невъзможното да убедят европейските ни партньори. Усилията обаче трябвало да започнат по-рано.

"През тези 11 години направихме много грешки, но още от момента, в който България допусна през 2011 г. техническите критерии за приемане в Шенген, да бъдат не просто смесени, а заменени от политически критерии. Тогава отворихме кутията на Пандора и днес виждате горчивите резултати", посочи Йотова.

Не се отказваме от Шенген, Донев критикува Нидерландия и Австрия за "двойни стандарти"

Не се отказваме от Шенген, Донев критикува Нидерландия и Австрия за "двойни стандарти"

Има надежда, че Австрия може да промени позицията си

Тя увери, че битката продължава и занапред, като България в техническо отношение е готова да бъде част от Шенгенското пространство. Останалото било политическо решение. Нидерландия дори не пожела да се запознае с докладите на двете проверки за България и показа, че приемането ни в Шенген е политическо решение, изтъкна Йотова. Според нея всичко това служи като катализатор и като стимулиращ момент за всичко евроскептици, които твърдят, че Европа показва двойни стандарти.

"До 8 декември има все още много време и понякога нещата се решават в последния момент. Аз не бих пренебрегнала с лека ръка участието на президента на неформалната среща в Тирана и разговорите, които ще проведе той там. Нидерландия се оказа изолирана в рамките на ЕС и продължава да упорства, но в крайна сметка ние имаме своите аргументи и те са по-силни от всякога", категорична бе Йотова.

Тя увери още, че винаги представителите на България в Европейския парламент са били единни по темата за Шенген. Последните 7-8 месеца на предишното правителство на Кирил Петков темата за Шенген изобщо не била на дневен ред.

Радев убеждава нидерландския премиер, че оставането ни извън Шенген не е в интерес на ЕС

Радев убеждава нидерландския премиер, че оставането ни извън Шенген не е в интерес на ЕС

Той призова институциите и страните в ЕС да следват критериите, а не други съображения