Европейските либерали единодушно гласуваха за едновременното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Това се случи на Съвета на партия АЛДЕ, който се събра на второто си заседание за годината в Братислава, Словакия.

След обявяването на решението на Нидерландия, че ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, Съветът спешно гласува резолюция за приемането на трите страни заедно в Шенген.

В текста е описана позицията на ЕК, която признава, че държавите изпълняват необходимите условия за присъединяване към Шенгенското пространство и призовава Съвета да предприеме необходимите стъпки за приемането им.

В резолюцията е подчертана категоричната позиция на групата "Обнови Европа" в европарламента, която настоява за край на дискриминационното изключване, което оказва отрицателно въздействие върху свободното движение на граждани и вреди на единния пазар.

Партиите членки на АЛДЕ да изразят публично подкрепата си за присъединяването на България, Хърватия и Румъния към Шенген, се призовава в заключение.

Решението за Шенген - най-добрият коледен подарък на Нидерландия за евроскептиците

Решението за Шенген - най-добрият коледен подарък на Нидерландия за евроскептиците

Вицепрезидентът обвини Амстердам, че толерира двойните стандарти в Европа

В качеството си на лидер на европейските либерали българският евродепутат Илхан Кючюк подчерта, че България има право да е част от Шенген, защото отговаря на всички критерии, които регламентират това членство. Той припомни, че 11 години ЕК и ЕП призовават за решение на Съвета и признават готовността на България и Румъния, но без резултат.

Двойният стандарт създава усещане за несправедливост у гражданите, посочи Кючюк и допълни, че е въпрос на силна политическа воля България да стане пълноправен член на Шенген.

Ангел Джамбазки: Докато се държим като обслужващ персонал, няма да ни пуснат в Шенген

Ангел Джамбазки: Докато се държим като обслужващ персонал, няма да ни пуснат в Шенген

11 години ни се подиграват и ни показват двоен стандарт

Българските граждани не са по-малко европейски граждани, категоричен е той и определя решението на нидерландското правителство като несправедливо.

Според него ЕС не може да бъде геополитически актьор, ако съществува двоен стандарт за държавите членки.

Припомняме, вчера стана ясно, че Нидерландия ще гласува следващата седмица против приемането на България в Шенген, но ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия.

В отговор държавният глава написа във Фейсбук, че вместо европейска солидарност, България получава цинизъм.

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

За България "все още е твърде рано", решението на Нидерландия е "по строг, но справедлив начин"