Вицепрезидентът Илияна Йотова също разкритикува решението на Нидерландия да блокира приемането на България в Шенген, съобщава БНР.

По време на посещението си в Чирпан тя призова политиците у нас това решение да не се превръща в аргумент за нови вътрешнополитически сблъсъци.

Според нея най-добрата и категорична реакция още снощи е направил президентът Румен Радев и определението, дадено от него за цинично отношение с една дума изразява характеристиката на тази ситуация.

"Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на всички евроскептици, на популитските партии в Европа и на тези, които не искат да има силна Европа. С решението си те толерират двойните стандарти в Европа - нещо, което не стои в основата на създаването на Европейския съюз. Да не говорим за ценности като солидарност, като съпричастност, като взаимна помощ, като взаимно уважение", подчерта Йотова.

В Чирпан вицепрезидентът гостува на откриването на паметник на поета Димитър Данаилов.

Ангел Джамбазки: Докато се държим като обслужващ персонал, няма да ни пуснат в Шенген

Ангел Джамбазки: Докато се държим като обслужващ персонал, няма да ни пуснат в Шенген

11 години ни се подиграват и ни показват двоен стандарт

Припомняме, вчера стана ясно, че Нидерландия ще гласува следващата седмица против приемането на България в Шенген, но ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия.

В отговор държавният глава написа във Фейсбук, че вместо европейска солидарност, България получава цинизъм.

Остра реакция имаше и от главния прокурор Иван Гешев, който подчерта, че няма причина да не бъдем приети в Шенген, тъй като сме покрили стандартите.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пък заяви, че отказът на Нидерландия да ни пусне в Шенген е очакван и предупреди, че това няма да се случи, докато се държим като обслужващ персонал.

Румен Радев поиска от Марк Рюте европейска солидарност, а не цинизъм

Румен Радев поиска от Марк Рюте европейска солидарност, а не цинизъм

Президентът на България пусна остър пост във "Фейсбук" срещу премиера на Нидерландия

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като незаслужено и унизително решението на Нидерландия.

"България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме", написа тя във Фейсбук и настоя страната ни да заяви това достатъчно твърдо, "без да превиваме гръб и да се подмазваме за подаяния".

"Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес", призова тя.

И Демерджиев се обиди от внушенията, че границата може да се премине за 50 евро

И Демерджиев се обиди от внушенията, че границата може да се премине за 50 евро

Вместо европейска солидарност сме получили пренебрежение и дискриминация