Изключително обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата. С такава позиция излезе министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, съобщават от МВР.

Според него усилията ни не заслужават пренебрежение. Усилията ни не заслужават обиди. Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена, изтъкна министърът.

По думите му България е пълноправен член на Европейския съюз, който полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си. Демерджиев поясни, че българските сили за сигурност всеки ден с телата си пазят спокойствието на всички европейски граждани, в това число и нидерландските, на най-тежката сухопътна външна граница на Европейския съюз, въпреки засиления миграционен натиск.

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

За България "все още е твърде рано", решението на Нидерландия е "по строг, но справедлив начин"

През последните месеци страната ни положи изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Страната ни успешно премина през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия. И двете приключиха с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство, категоричен е министъра.

Той посочи, че в замяна, вместо европейска солидарност сме получили пренебрежение и дискриминация. Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена, каза още Демерджиев.

Румен Радев поиска от Марк Рюте европейска солидарност, а не цинизъм

Румен Радев поиска от Марк Рюте европейска солидарност, а не цинизъм

Президентът на България пусна остър пост във "Фейсбук" срещу премиера на Нидерландия