"Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50 €.

Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!" Това написа във "Фейсбук" президентът Румен Радев.

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

За България "все още е твърде рано", решението на Нидерландия е "по строг, но справедлив начин"

Нидерландия ще гласува следващата седмица против приемането на България в Шенген и ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия. Правителството в Хага е взело решението на заседанието си днес. Разширяването на Шенген е в дневния ред на съвета на министрите на вътрешните работи на заседанието им на 8 декември в Брюксел. За да бъде приета в Шенген, страната ни трябва да получи единодушна подкрепа.

Според премиера на страната Марк Рюте решението може да бъде взето и следващата година. Но на този етап все още има притеснения за опазването на външните граници на ЕС. Рюте смята, че в момента има риск през България да преминава мигрантски поток.

Външният министър: Ще се борим за подкрепа от Нидерландия за Шенген

Външният министър: Ще се борим за подкрепа от Нидерландия за Шенген

Ние имаме подкрепата на ЕК и на всички държави-членки

Премиерът на Нидерландия смята, че трябва да бъдат изключени практиките на нелегално преминаване на границата с Турция срещу, по думите му, "банкнота от 50 евро".