Европейската комисия твърдо споделя мнението, че България е готова за Шенген. В това увери служебният външен министър Николай Милков пред журналисти след засекретено заседание на парламентарните комисии по външна политика и по отбрана заради случилото се в Полша с взривяването на двете ракети.

Ние имаме подкрепата на ЕК и на всички държави-членки, като се работи за изготвянето на едно консенсусно решение, обясни Милков, който се надява Народното събрание да изиграе своята водеща роля.

Милков бе категоричен, че България ще се бори за подкрепата на Нидерландия за позиция, която запазва възможностите ни и не ни изолира от процеса на присъединяване в Шенген.

Евродепутатите ни призовават Нидерландия да ни пусне в Шенген

Евродепутатите ни призовават Нидерландия да ни пусне в Шенген

И то до края на годината

По отношение на случилото се в Полша, Милков добави, че няма искано основание от полска страна за активиране на член 4 от договора с НАТО. Разследването по случая продължава и докато тече разследването в рамките на структурите и институциите на НАТО тонът е предпазлив и се изчакват резултатите. Става дума за погрешна преценка, а не умишлена атака, обясни външният министър и добави, че няма да се взимат извънредни мерки.

Комуникацията е умерена и Милков препоръча медиите за повече информация да се обърнат към изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО: Падналата в Полша ракета вероятно е на Украйна, но вината е на Русия

НАТО: Падналата в Полша ракета вероятно е на Украйна, но вината е на Русия

Няма признаци за умишлено нападение