Българските евродепутати призовават в официално писмо до премиера на Нидерландия Марк Рюте и до Комисията по европейски въпроси в Камарата на представителите на парламента на страната за прекратяване на блокирането на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, което оределят като безпрецедентното и неоснователно.

Писмото е подписано от всички български представители в Европейския парламент (ЕП).

Припомняме, че през миналия месец нидерландският парламент прие резолюция, която постановява Нидерландия да не гласува за присъединяването на страните ни към Шенген.

"Вече 11 години пълноправното членство на двете държави е заложник на липсата на консенсус в Съвета на ЕС и в частност на негативната позиция на Нидерландия, която остава единственото препятствие пред окончателното решение за приемането ни в Шенген", се казва в писмото.

Евродепутатите ни посочват, че през декември предстои въпросът да бъде поставен отново на срещата на министрите на правосъдието от държавите членки на ЕС и, за да бъде постигнато необходимото съгласие преди заседанието, българската делегация в ЕП заявява готовност за провеждането на работни срещи в бърз порядък, както с нидерландското правителство, така и с представители на нидерландския парламент.

Радев призова евролидерите да признаят усилията ни за влизане в Шенген

Радев призова евролидерите да признаят усилията ни за влизане в Шенген

България готова да помогне на Нидерландия да потуши опасенията си

Те настояват още Нидерландия да вземе под внимание оценката на ЕК и резолюциите на ЕП, така че "процесът по разширяване на Шенгенското пространство да продължи с присъединяването на България и Румъния и то още до края на тази календарна година".

"Решенията за разширяването на Шенген не трябва да се поставят в тясна зависимост от националния дневен ред на една или друга държава членка. Редно е към тях да се подходи обективно от гледна точка на достиженията на правото на Шенген и перспективите на ЕС като пространство на солидарност и свободно движение", се подчертава в писмото.

Българските евродепутати отстояват позицията за премахване на вътрешния граничен контрол за България и Румъния. Според тях това е "от ключово значение не само за икономиката и сигурността на двете страни, но и за целия Европейски съюз", особено в разгара на редица кризи като война на прага на Европа, енергийна нестабилност и растяща инфлация.

Те заявяват също, че европейското законодателство предполага равнопоставеност между държавите членки, а България и Румъния отдавна са покрили всички критерии. "Резултатите от мисията в рамките на механизма за оценка на приложението на Шенгенското законодателство са възможно най-положителните както за България, така и за Румъния. Нещо повече - те са доказателство за непрестанните усилия, които двете страни полагат, за да се присъединят към Шенген", се казва още в писмото. Българските представители в ЕП отбелязват, че поканата за осъществяване на въпросната мисия е отправена доброволно от София и Букурещ в знак на решимост да докажат и на практика своята способност да защитават външните граници на ЕС.

Европейският парламент одобри присъединяването на Хърватия към Шенген

Европейският парламент одобри присъединяването на Хърватия към Шенген

Страната е изпълнила всички необходими условия за пълното прилагане на правилата на Шенген