Румен Радев призова лидерите на държавите членки в ЕС да признаят усилията на България, положени в опазването на външните европейски граници, относно приемането на България и Румъния в Шенген.

В писмата, които президентът изпрати към европейските лидери, той напомни и за признанието от ЕК и ЕП за готовността на България да стане член на Шенген. Радев обърна внимание и на приетата Резолюция от 18 октомври 2022 година, в която ЕП призова Съвета на ЕС да приеме България и Румъния в шенгенското пространство до края на тази година.

По време на полевата мисия в България на 12-13 октомври от ЕС, се потвърди успешният и ефективен контрол на граница, който България осъществява, припомня още Радев като допълва, че страната ни се придържа изцяло към европейските стандарти на управление и контрол по външните граници.

ЕК заключи: България е повече от готова за Шенген

ЕК заключи: България е повече от готова за Шенген

Не е открит нито един проблем, който би оправдал каквото и да е забавяне

"Волята, капацитетът и всеотдайните усилия на България да бъде част от Шенгенското пространство са израз на солидарността на България с европейските партньори. Време е този подход да бъде реципрочен, като се подкрепи нашето пълноправно членство в Шенгенското пространство", заявява президентът.

Радев изяви увереност в получаването на подкрепа от европейските лидери на предстоящото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември.

В писмото си до премиера на Нидерландия Марк Рюте, Радев изрично допълва, че България е готова да предостави повече информация по отношение готовността ни за присъединяване към Шенген, която да потуши опасенията на Нидерландия.

Нидерландският парламент хлопна вратата на Шенген за България и Румъния

Нидерландският парламент хлопна вратата на Шенген за България и Румъния

Защото корупцията и организираната престъпност в двете страни е "риск за сигурността на Нидерландия и на целия Шенген"