България покрива всички критерии за членство в Шенген и не се отказва. Няма да се пестят усилия в търсене на подкрепа от страна на Нидерландия и Австрия. За това бе категоричен служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерски съвет. Той посочи, че е имал среща с трима министри, вътрешния - Иван Демерджиев, на външните работи - Николай Милков, на правосъдието - Крум Зарков, по повод позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген.

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

За България "все още е твърде рано", решението на Нидерландия е "по строг, но справедлив начин"

Донев изброи три проверки в страната, в които нидерландската страна не е взела участие, едната била от страна на Австрия.

"За съжаление нидерландската страна не взе участие в тези проверки, изразените резерви на премиера на Нидерландия се опровергават от заключение на ЕК и противоречат на мнението на всички държави-членки и становището на ЕП и ЕК, че сме покрили 6 основни критерия", обясни той.

Пеканов: България стана жертва на антиевропейски чувства за Шенген

Пеканов: България стана жертва на антиевропейски чувства за Шенген

Той не знае дали ще се скрепи кабинет, който да издържи 4 г.

"Повече от очевидно е, че позициите на Австрия и Нидерландия са продиктувани повече от вътрешнополитически съображения, отколкото от прилагането на шенгенските правила в България", смятат от кабинета.

Според българските власти с това решение се внася разделение в ЕС, поставя се под въпрос единството на съюза, пораждат се съмнения за полагане на двойни стандарти, особено от страна на премиера на Нидерландия. Канцлерът на Австрия се позовава на въпроси на шенгенската система като цяло, които не са отговорност на България, поясни Гълъб Донев. По думите му от страна на Нидерландия "има недостойни внушения".

За ЕС, за Нидерландия, за Австрия и България отказът за членството ни в Шенген е пропуск, смята премиерът "заради защитата на външните граници".

Евролидер казал на Петков, че оставаме извън Шенген при шанс Борисов да се върне на власт

Евролидер казал на Петков, че оставаме извън Шенген при шанс Борисов да се върне на власт

Петков не вижда друг вариант освен нови избори

До 8-9 декември, когато се очаква окончателно решение, ще се правят още стъпки, разговори, срещи с цел да се покриват всички изисквания и критерии за Шенген. "Без значение дали правителството е служебно или редовно. Надяваме се на разум и мнозинството на другите страни-членки и решение въз основа на приемане на техните критерии, покрити от България 2011 г., заключи Донев.

Той изброи подробно положените досега усилия и призова парламентът да приеме реформите по Плана за устойчивост.

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година

Решението се отлага за следващата година

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира предположението на премиера на Нидерландия, че границата на страната ни се минава за 50 евро. Това не е доказано, а мнение, каза той. "Има надежда, че Австрия може да промени позицията си, Нидерландия има съмнения спрямо отпаднал механизъм, а не спрямо границите", уточни той.

Премиерът свиква среща за Шенген

Премиерът свиква среща за Шенген

Ще бъдат обсъдени действията за отстояване на готовността ни за присъединяване

За проблемите по границите ни с мигранти, той бе категоричен, че имало репортажи-манипулации и обясни за разговори с турската страна. "Имахме няколко срещи с Турция и правителството прави индикации, че има промяна", уточни той. Мигрантите стават все по-агресивни, използват камъни, ножове, оръжие, ако я няма агресията, няма да има случаи с потърпевши служители на реда, коментира още министърът.

Иван Демерджиев критикува Австрия за решението за пазене не на външни, а на вътрешни граници. Заловените на българо-румънската граница са 107 лица, а над 150 000 са спрени да преминат, даде за пример той.