Решението за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство се отлага за следващата година, съобщи Европейската комисия, съобщава "Шенгенвизаинфо".

Според него двете страни са постигнали значителен напредък по пътя към европейската безвизова зона, но трябва да положат допълнителни усилия.

Румъния получи 12 нови указания, България - 17, като основно те се отнасят до осигуряване на повече независимост на съдилищата, борбата с трансграничната престъпност и корупцията.

Това решение бе неочаквано, тъй като през септември тази година Европейската комисия призова Съвета на ЕС да приеме България и Румъния в Шенгенската зона, което дойде веднага след като председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в годишната си реч за ситуацията на ЕС призова Румъния и България да бъдат незабавно добавени към Шенгенската зона за безвизово пътуване, Хърватия да получи пълноправно членство в Шенгенската зона, след като изпълни критериите и Западните Балкани да получат по-добри шансове за членство .

Румъния и България получиха покана за присъединяване към Шенгенското пространство на 1 януари 2007 г., когато се присъединиха към Европейския съюз. Оттогава обаче въпросът не е решен.

Радев очаква положителен отговор за Шенген до края на годината

Радев очаква положителен отговор за Шенген до края на годината

В телефонен разговор с премиера на Чехия Петр Фиала, председателстващ Съвета на Европейския съюз