Президентът Румен Радев изрази в телефонен разговор с премиера на Чехия Петр Фиала, председателстващ Съвета на Европейския съюз, очакване за положителен резултат за присъединяване на България към Шенгенската зона до края на годината. 

Това съобщиха от президентството. 

Фиала потвърди подкрепата за България и Румъния за приемането им в Шенген без допълнително забавяне.

Констатациите на инспекциите, които се осъществиха наскоро по покана на България и Румъния, бяха положителни и потвърдиха нашата готовност за присъединяване, заяви българският държавен глава. 

Пътят на България, Хърватия и Румъния към Шенген да бъде общ, призова Рашидов в ЕП

Пътят на България, Хърватия и Румъния към Шенген да бъде общ, призова Рашидов в ЕП

Според Вежди Рашидов страната ни не заслужава повече да стои отстрани

Чешкото председателство на Съвета на ЕС продължава до края на годината, като един от основните приоритети е разширяването на Шенгенското пространство.

България не трябва да бъде разделяна от Хърватия и Румъния в общия им път към Шенген. Страната ни не заслужава повече да стои отстрани при положение, че е изпълнила всички изисквания и задължения за членство в Шенген. Това заяви по-рано днес председателят на Народното събрание  Вежди Рашидов по време на срещата си в Страсбург с председателя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола.

За приетата от Европейския парламент последна резолюция, с която за пореден път евродепутатите призоваха България, Румъния и Хърватия повече да не бъдат спирани от членство в Шенгенското пространство, Рашидов благодари и на председателя на ЕП.

Австрия се противопостави на приемането на нови страни в Шенген

Австрия се противопостави на приемането на нови страни в Шенген

Според вътрешното министерство моментът не е подходящ

Австрия е против премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, които са членки на ЕС. Това съобщи на 18 ноември австрийското министерство на вътрешните работи. 

По думите на вътрешния министър Герхард Карнер сега, когато системата на външните граници не работи, не е подходящ момент да се гласува разширяване на Шенген. Австрия прави това, защото е застрашена и сигурността на хората в страната, допълни той.

Европейската комисия посочи, че България е готова да се присъедини към Шенген. Страната ни е изпълнила изискванията още през 2011 г., но все още не е приета. Държавата която спираше присъединяването на страната ни към Шенген е Нидерландия.