Австрия е против премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, които са членки на ЕС. Това съобщи австрийското министерство на вътрешните работи, цитирано от DPA.

По думите на вътрешния министър Герхард Карнер сега, когато системата на външните граници не работи, не е подходящ момент да се гласува разширяване на Шенген. Австрия прави това, защото е застрашена и сигурността на хората в страната, допълни той.

Австрия се сблъсква с увеличен брой пристигащи бежанци, преминали през други държави от ЕС по т.нар. балкански маршрут, за да влязат в страната. По данни на вътрешното министерство от началото на годината до австрийската граница са достигнали над 90 000 души. От тях 75 000 не са били регистрирани преди това в нито една друга държава от ЕС.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни. България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

Гласуването за присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген ще се проведен на 8 декември, Решението трябва да се вземе единодушно.

Припомняме, че Европейската комисия посочи, че България е готова да се присъедини към Шенген. Страната ни е изпълнила изискванията още през 2011 г., но все още не е приета. Държавата която спираше присъединяването на страната ни към Шенген е Нидерландия.

Европарламентът иска България и Румъния в Шенген до края на годината

Европарламентът иска България и Румъния в Шенген до края на годината

Проверките на пътниците по вътрешните граници за двете държави трябва да отпаднат в началото на 2023 г.