България не трябва да бъде разделяна от Хърватия и Румъния в общия им път към Шенген.

Това заяви Вежди Рашидов по време на срещата си в Страсбург с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Страната ни не заслужава повече да стои отстрани при положение, че е изпълнила всички изисквания и задължения за членство в Шенген, посочи председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.

България се справя добре с опазването на българо-турската граница, външна за ЕС, и тези действия са оценени и от Европейската комисия, припомни Рашидов. Това е още един показател, че България е надежден член на ЕС, добави още той.

Демерджиев: Границата не е добре обезпечена, оградата се къса всеки ден

Демерджиев: Границата не е добре обезпечена, оградата се къса всеки ден

Ако родителите на убития полицай искали оставката, той щял да я даде

За приетата от Европейския парламент последна резолюция, с която за пореден път евродепутатите призоваха България, Румъния и Хърватия повече да не бъдат спирани от членство в Шенгенското пространство, Рашидов благодари и на председателя на ЕП Роберта Мецола.

Относно желаното членство от Република Северна Македония в ЕС, Вежди Рашидов заяви, че страната ни е направила всичко нужно за старт на преговорите и допълни, че е време и РСМ да изпълни своите задължения, свързани с общото ни европейско бъдеще.

По отношение на войната в Украйна, Рашидов информира Роберта Мецола, че преди седмица българският парламент реши да окаже военна помощ на Украйна, както и да укрепи отбранителните способности на страната ни. Председателят на Народното събрание допълни и че България полага постоянни грижи за украинските бежанци у нас.

Народното събрание каза "да" на вторите F-16

Народното събрание каза "да" на вторите F-16

Депутатите гласуваха 162 гласа "за", 44 "против" и 8 "въздържали се"