ГЕРБ, ДПС и БСП решиха да отидат на следващите избори с хартиена бюлетина, защото вярват, че са царе в машинациите. Това заяви пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков.

Тези хора нямат граници в тяхната наглост и желание за кражба на българския вот, възмути се той.

По негови думи до данните от машините може да се стигне единствено чрез съда.

Според Петков би било грешно заключение за българските граждани, ако решат ,че няма смисъл да гласуват.

Той подчерта, че тежестта на машинациите намалява, когато гласуват повече хора и призова за активност на следващите избори.

Петков определи като "небивалица" и "борисовка" твърдението, че баща му е присъствал на заседания на Министерския съвет. По негови думи целта на подобни тези е да отклонят вниманието на българските граждани, че в парламента се прокарват закони, работещи срещу тях.

Той посочи, че и "Джемкорп", и затварянето на Мариците се случват паралелно с връщането на хартиената бюлетина, както и с "превръщането на машините за гласуване в принтери".

"Те не пожелаха да разпечатваме поне общия брой гласували с машина. Разговаряхме с хора, чиято единствена цел е да сменят правилата така, че да манипулират изборите", изтъкна лидерът на ПП.

За ЦИК не е драма хартията, а увеличаването на рисковете на изборния процес

За ЦИК не е драма хартията, а увеличаването на рисковете на изборния процес

Някои текстове в ИК се нуждаят от президентско вето, според Цветозар Томов

Той предрече, че българските граждани ще наблюдават шоуто на Борисов през следващата седмица.

"Ще се покажат някакви експерти, които да обяснят колко много ГЕРБ се опитват да направят правителство, но не могат. Експертите са нещо като смокинов лист. Всички тези хора ще бъдат зависими, така че г-н Борисов да може да ги командва", обясни Петков.

Според него има само два начина в България да има правителство.

Той припомни, че ПП са предложили правителство на малцинството с втория мандат, което да има ясна програма и гаранции. Първата гаранция е била отказването от хартиения вот.

"Няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно и да бъде подкрепено от парламент, който до 3 часа през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот. Двете понятия са несъвместими. След като беше преминато през първото условие като с валяк, това означава, че този парламент не е готов да подкрепи правителство с антикорупционна политика", отсече Петков.

Борисов: По-добър премиер от мен няма - можещ, знаещ, измъкващ от кризата

Борисов: По-добър премиер от мен няма - можещ, знаещ, измъкващ от кризата

ГЕРБ с два варианта за кандидат-премиер

По негови думи единственият друг вариант е ГЕРБ, ДПС и БСП да си направят коалиция в третия мандат.

Според Петков обаче това е трудно да се реализира, защото "те винаги се опитват да скрият от българския народ какво се случва, а тук ще бъде доста явно".

Взимайки решението за гласуване с хартия, те казаха, че не искат правителство, а да отидат на следващите избори и с новите правила, посочи той.

Петков заяви, че ПП ще мотивират участието на честни хора в изборните комисии.

Запитан дали партията му се готви за избори, Петков отвърна, че не вижда друг вариант след този момент.

"Ние със сигурност ще гласуваме против първия мандат. ДБ също. Вярвам, че няма да могат да съберат мнозинство. Те прегазиха нашите условия за втори мандат и показаха, че този парламент не може да работи с правителство, каквото бихме искали да има", подчерта той.

Той отказа да посочи конкретни имена, но заяви, че важни лидери от ЕС са му казали, че са знаели, че Борисов ги лъже. По негови думи те са били информирани, че ГКПП "Капитан Андреево" е пробит, а "Росенец" е врата към ЕС.

ДПС готови на разговор с ГЕРБ за кабинет

ДПС готови на разговор с ГЕРБ за кабинет

Не ни приемат в Шенген заради политическата криза

"Човекът, с който си говорих каза: "Докато има шанс Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген ще работи". Съвсем отговорно казвам, че съм имал такъв разговор. Огромната причина да не сме в Шенген, е рискът, че Борисов или негово правителство може да управлява", отсече Петков.

Според него гласуването с хартия показва връщане назад и опит на задкулисието да си възвърне позициите.

Твърдението, че намаляването на емисиите с 40% няма как да се случи без затварянето на въглищни централи, Петков също определи като поредната "борисовка".

"Ние се преборихме да няма процентно затваряне на централите. Може сезонно да се управляват всички централи, така че да може да намалим емисиите, но да си запазим енергийната сигурност. От ЕК дойдоха и казаха пред всички партии, че не изискват затваряне на централите", изтъкна той.

Петков обясни и защо намира слабост в закона, съгласно който всяка смяна на шеф на службите трябва да бъде подписана от премиер и президент.

"Когато има служебно правителство, президентът може да контролира и подписа на премиера. Тогава той сменя всички шефове на служби и главния секретар на МВР. Когато дойде редовно правителство, то няма никакъв контрол върху тези шефове на служби. В момента предлагаме, изпълнителната власт да може да прави своите кадрови промени".

Петков обясни на Борисов защо няма да влезем в Шенген

Петков обясни на Борисов защо няма да влезем в Шенген

Заради схеми като "Капитан Андреево" и "Росенец"

Петков призна, че е разочарован от много от стъпките на служебното правителство.

Той бе категоричен, че ПП не може да участва в преговори за съставяне на правителство с третия мандат, ако ГЕРБ и ДПС са част него.

"Ако го връчат на партия "Български възход", тя е толкова малка, че зад такъв мандат трябва да застане ГЕРБ, БСП, ДПС или "Възраждане". Ние няма да се подлъжем по маркетингови трикове на хартиената коалиция, която се опитва да замаже очите на българите през някакви маневри, опитващи се да скрият кой наистина ще стои зад това управление", отсече лидерът на ПП.