Румъния възнамерява да започне процедури за закупуване на военни подводници през настоящата година, съобщават местни медии.

Наред с тях, армията на страната иска да закупи и нови минни ловци и да модернизира наличните ракетни кораби.

"Заедно с програмата "Мобилна система за изстрелване на противокорабни ракети", в краткосрочен план румънските военноморски сили отдават голямо значение на започването на програмата "Подводница срещу надводни и подводни заплахи" и придобиването на минни ловци, водолазни кораби, десантни машини и хеликоптери с надводни бойни способности. Докато тези програми не бъдат завършени, продължаваме програмите за цялостен ремонт и модернизация на военноморски платформи в експлоатация, за да постигнем своите цели", се посочва в изявление на ВМС.

Румъния иска да купи френски подводници и хеликоптери

Румъния иска да купи френски подводници и хеликоптери

Страната е извлякла поуки от случващото се в Украйна

"Сложната ситуация със сигурността в Черноморския регион и ангажиментите на страната ни към партньорите от ЕС и НАТО изискват подходящо адаптиране на националната военноморска политика", допълват от румънските военноморски сили.

Намерението на Румъния за закупуване на подводници беше публично обявено още през 2018 г.

Страната има подводница "Делфинул", която обаче не е в експлоатация от над 20 години, тъй като от 1995 г. румънската армия не е инвестирала средства в нея. С дължина от близо 70 метра и 6 метра широчина шест "Делфинул" постъпва на въоръжение в румънската армия през 1985 г.

Румъния внимателно следи ситуацията в Черно море и конфликта към Одеса

Румъния внимателно следи ситуацията в Черно море и конфликта към Одеса

Румъния е доволна от консолидиране на фланга на НАТО с България, Словакия и Унгария