Румънският министър на отбраната Василе Динку коментира, че е подписал писмо за намерение за закупуване на произведени във Франция подводници и хеликоптери от клас Scorpene, съобщава "Романия инсайдър".

Румънският министър на отбраната коментира, че са си извлекли поуките от случващото се в Украйна и искат да видят в предстоящия период дали първоначалното програмиране на проекта Въоръжени сили 2040, който премина през Върховния съвет за национална отбрана преди две години, все още отговаря на настоящите изисквания или не.

Подводниците от клас Scorpène са клас дизелово-електрически атакуващи подводници, разработени съвместно от French Naval Group и испанската компания Navantia.

Подводницата Scorpène е способна да изпълнява всички видове мисии, като борба с надводни кораби, борба с подводници, удари на далечни разстояния, специални операции или събиране на разузнавателна информация. Подводницата може да носи 18 торпеда и ракети или 30 мини.

"Подписахме писмо за намерение с френския министър на отбраната за бъдещ проект и започнахме процеса на внасяне на новото оборудване в парламента: става дума за подводници Scorpene и хеликоптери. Това е писмо за намерение, направено с Френското правителство и ние искаме да реализираме този проект".

Румънският министър на отбраната каза, че работи по проектозакон, който ще предвижда по-кратки срокове за процедурите за обществени поръчки в сектора на отбраната.

Румъния обмисля доброволно военно обучение на мъже и жени на възраст от 18 до 35 години

Румъния обмисля доброволно военно обучение на мъже и жени на възраст от 18 до 35 години

Обучението е до 4 месеца, увеличаване на броя и качеството на мобилизационния резерв