Румъния ще отпусне на Ливан хуманитарна помощ на стойност близо 500 000 евро, предаде агенция „Ромпрес", като се позова на решение, одобрено днес от румънското правителство.

Решението на кабинета е в отговор на призива за международна помощ, отправен от ливанското правителство, съобщи БТА.

Сумата ще бъде осигурена от държавния бюджет, чрез този на Министерството на външните работи, който на свой ред ще бъде допълнен от резервния бюджетен фонд на разположение на правителството.

Румъния се присъединява към държавите и международните организации, които участват в сформирането на фонд за солидарност с Ливан под егидата на ООН.

Организацията на обединените нации отправи призив за набирането на 150 милиона долара, които ще се материализират във финансова помощ, хранителни продукти, лекарства или облекла за бежанците.

Израелските военни операции в Ливан, започнали на 12 юли срещу бойците от Хизбула, приключиха с разрушаването на голяма част от инфраструктурата на страната, загуба на човешки животи и дислоциране на над 900 000 лица, отбелязва агенцията.

Припомняме, че преди дни румънският президент Траян Басеску обяви, че страната му не планира да прати контингент в Ливан, тъй като вече има три мисии зад граница.