Румъния е вдигнала по спешност изтребители МиГ-21, за да придружат двойка руски бомбардировачи Ту-22М3 по време на полет над Черно море, съобщиха от руското военно министерство, цитирани от Sputnik.

"По време на полета екипажите на самолетите покриха около 4500 км и бяха във въздуха повече от пет часа. На определени етапи от маршрута далекобойните самолети бяха придружени от самолети МиГ-21 на румънските военновъздушни сили", уточниха руските военни.

От руското ведомство уверяват, че "всички полети на самолетите на руските въздушно-космически сили се извършват в строго съответствие с международните правила за използването на въздушното пространство" и че полети на далечни разстояния редовно се извършват над неутрални води, простиращи се от Черно и Балтийско море до Арктика, Атлантическия и Тихия океан.

Русия следи корабите и самолетите на НАТО, участващи във военни учения в Черно море

Русия следи корабите и самолетите на НАТО, участващи във военни учения в Черно море

Това обявиха от руското военно министерство

По-рано руското военно министерство посочи, че силите му в Черно море наблюдават корабите и самолетите на НАТО и неговите партньори, участващи в продължаващите военни учения "Морски бриз", които започнаха на 20 юли. Около 2000 военнослужещи, 27 бойни кораба и 19 самолета от девет държави, включително САЩ, България, Румъния, Норвегия, Франция, Испания и Турция, както и партньорите на НАТО Украйна и Грузия, участват в ученията. Очаква се военните маневри да приключат следващата седмица.

В свързано развитие, Черноморският флот на Русия наскоро извърши големи военни учения с участието на над 149 000 военнослужещи по време на изненадваща проверка за бойната готовност, като руското военно ведомство публикува видео кадри от ученията, включващи сухопътни сили, военни кораби и бойни самолети.

Украйна и САЩ провеждат военни учения в Черно море

Украйна и САЩ провеждат военни учения в Черно море

САЩ демонстрират на Русия близки отношения с Киев

Ту-22М3 е свръхзвуков, с далекобоен обсег стратегически и морски бомбардировач, разработен от конструкторското бюро "Туполев" през 1960-те години и многократно усъвършенстван през годините с нова авионика и възможностга да носи модерни оръжия. Бомбардировачите са способни да използват морски мини, традиционни бомби със свободно падане, крилати ракети с далечен обсег и, в перспектива, новата хиперзвукова ракетна система "Кинжал", на която може да се монтира ядрена бойна глава.

Изтребителят МиГ-21 е по-стар, но изпитан свръхзвуков изтребител и прехващач, въведен на въоръжение за първи път в съветските военновъздушни сили в края на 1950-те години и след това изнасян в други страни членки на Варшавския договор (включително Румъния) и десетки други страни по света. Румъния продължава да оперира около 50 модернизирани МиГ-21 днес, въпреки че Букурещ наскоро започна да ги заменя с модернизирани F-16 Fighing Falcons. Заедно с Румъния, МиГ-21 продължават да бъдат експлоатирани от още 19 страни, включително Индия, Северна Корея, Сърбия, Хърватия, Азербайджан, Сирия и множество африкански страни.