Черноморският военен флот на Русия следи корабите и самолетите на НАТО, които участват в ученията Sea Breeze ("Морски бриз") в северозападната част на Черно море. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от Sputnik.

"Оборудването и военнослужещите на Черноморския флот прилагат набор от мерки за контрол на дейностите на корабите и самолетите на Съюзното морско командване на НАТО, участващи в ученията Sea Breeze-2020. Активната фаза на ученията на Съюзното морско командване на НАТО Sea Breeze-2020 се осъществява в северозападната част на Черно море. В маневрите участват кораби и авиационна техника на ВМС на САЩ и държави партньори", се казва в изявлението на руското военно ведомство.

Украйна и САЩ провеждат военни учения в Черно море

Украйна и САЩ провеждат военни учения в Черно море

САЩ демонстрират на Русия близки отношения с Киев

Международните военни учения Sea Breeze-2020 започнаха в понеделник в Черно море, обяви командирът на Военноморските сили на Украйна Олексий Неджипапа. По думите му ученията се провеждат за "разработване на широк спектър от мисии в морето, където сега се очертават спешни предизвикателства и заплахи за международната система за сигурност".

Около 2000 военнослужещи от девет страни, 27 военни кораба и 19 самолета участват в морските учения Sea Breeze. Тази година участниците включват България, Франция, Грузия, Норвегия, Румъния, Испания, Турция, Украйна и САЩ.