Украйна и САЩ започнаха съвместни военноморски учения в Черно море днес, в демострация на сътрудничеството на Вашингтон с Киев, докато той е в конфликт с Русия, съобщава "Франс прес".

Двадесет и шест кораба от осем държави участват в ежегодните учения "Морски бриз" (Sea Breeze), организирани съвместно от двете държави, включително и американския разрушител с направлявани ракети USS Porter.

"Черно море е жизненоважен воден път, който е от решаващо значение за морската търговия и стабилността в Европа", подчерта командирът на Шестия флот на САЩ вицеадмирал Юджийн Блек.

"Съюзниците на САЩ, НАТО и партньорските държави признават важността... безпроблемно да действат заедно и да възпират противниковата агресия", изтъкна още той.

Вашингтон е ключов съюзник на Украйна в конфликта ѝ с Русия заради Крим и проруските сепаратистки области в Източна Украйна.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., а през 2018 г. руските сили се качиха на борда и поеха контрола над три украински военни кораба в Керченския проток.

Напрежение в Черно море

Напрежение в Черно море

Украйна изпрати катери, а Русия откри огън

Ученията, които са се провели 20 пъти от 1997 г., трябва да продължат една седмица и да бъдат ограничени до морски и въздушни операции заради ограниченията, наложени във връзка с пандемията от новия коронавирус.

България, Грузия, Норвегия, Румъния, Испания и Турция също вземат участие в ученията.

Руският президент Владимир Путин беше днес в Крим, за да посети корабостроителница, а руската новинарска агенция "Интерфакс" цитира върховното командване на Русия, което заяви, че черноморският флот на страната следи американските кораби в района.

Путин: Ядрените подводници ще засилят бойния потенциал на Русия

Путин: Ядрените подводници ще засилят бойния потенциал на Русия

Русия ще продължи усилията си за създаване на съвременен боеспособен флот